Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.04.2017 09:49

Rada ZMOS rokovala o sociálnych problémoch, zdravotníctve i miestnych daniach


Pohľad do sály počas rokovania. Snímka: (st)


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska zvolal pred májovým snemom združenia v poradí 11. rokovanie Rady ZMOS. O význame prerokovaných tém napovedá aj účasť ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislava Ondruša.


Prvý deň rokovania po voľbe návrhovej komisie, vyhodnotení plnenia úloh z uznesení a aktuálnych informáciách z legislatívneho procesu bola prerokovaná situácia v oblasti sociálnych vecí s dôrazom na navrhované zmeny v zákone o sociálnych službách a ich financovanie, rovnako v službách zamestnanosti a podpory zamestnávania. Na tomto bode sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Branislav Ondruš. K aktuálnej situácii v oblasti zdravotníctva následne vystúpil minister zdravotníctva Slovenskej republiky Tomáš Drucker, ktorý predstavil zámery rezortu zdravotníctva z hľadiska dosahov na obyvateľov miest a obcí. Ďalšími bodmi prvého rokovacieho dňa bola príprava 28. snemu, rozpočet ZMOS a informácia o stave a príprave novelizácie zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.

Po skončení prvého dňa rokovania sa uskutočnila odborná konzultácia k aktuálnym problémom prevádzkovania informačného systému DCOM.

Druhý rokovací deň sa členovia Rady ZMOS venovali návrhu postupu pri riešení sociálneho statusu voleného predstaviteľa samosprávy, informácii o priebehu rokovaní a návrhoch pracovných skupín k zákonu o odpadoch a zákonu o miestnych daniach. Okrem toho Rada ZMOS prerokovala aktuálny stav implementácie štrukturálnych a investičných fondov, správu o záveroch odbornej konferencie v oblasti problematiky bývania v podmienkach marginalizovaných komunít, informáciu o ďalšom postupe majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov pod stavbami miest a obcí. Pred rokovaním o návrhu memoranda s Asociáciou vonkajšej reklamy a ZMOS v oblasti vonkajšej reklamy sa členom Rady ZMOS prihovoril člen prezídia Dobrovoľ­nej požiarnej ochrany SR Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.

Počas oboch dní členom Rady ZMOS prezentovali viaceré komerčné ponuky produktov a služieb spoločnosti Forest Energy, VÚB Leasing, LED SOLAR Prešov, Sitel Košice či Motor-Car Bratislava.

V poradí 11. zasadnutie Rady ZMOS sa uskutočnilo 11. a 12. apríla 2017 v Kongresovej miestnosti hotela Patria v Štrbskom Plese.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Z 10. rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal v poradí 10. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 7. a 8. februára 2017 v Kongresovej miestnosti hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
06.05.2017
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker na zasadaní Rady ZMOS
V zariadeniach sociálnych služieb by sa paušál vyplácal podľa počtu a stupňa odkázanosti klientov.
viac
14.10.2018
Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska sa na ostatnom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %