Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.02.2024 12:15

Príspevky za ubytovanie odídenca sa znížia


Zdroj: REUTERS/Michele Tantussi


Príspevky za ubytovanie odídenca sa znížia. Vláda ich bude poskytovať do 30. júna. Rozhodla o tom na stredajšom zasadnutí.


V prípade poskytnutia ubytovania v bytoch a rodinných domoch sa výška príspevku na ubytovanie odídenca upraví na päť eur za jednu noc. "Dôvodom tejto úpravy je zrovnoprávnenie výšky poskytnutého príspevku bez ohľadu na vek ubytovaných, najmä s ohľadom na zraniteľnosť osôb, ktoré nedovŕšili vek 15 rokov, a pre ktoré je zabezpečenie ubytovania prioritou," priblížila vláda.         

Nariadenie taktiež určuje aj maximálnu výšku príspevku, ktorú je možné vyplatiť za poskytovanie ubytovania v nehnuteľnosti slúžiacej na bývanie podľa počtu miestností. V prípade jednej obytnej miestnosti bude maximálna výška 390 eur. Za dve izby bude vyplatených najviac 540 eur. Za tri miestnosti vyplatí štát maximálne 720 eur a za štyri a viac izieb 900 eur.         

V nebytových priestoroch slúžiacich na krátkodobé ubytovanie sa podľa materiálu príspevok zníži z 12 na desať eur za noc ubytovania odídenca nad 15 rokov. V prípade odídencov do 15 rokov bude príspevok znížený zo šesť eur na päť eur za noc.

 Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetlil úpravy aktuálnymi možnosťami štátneho rozpočtu. "Chceme naďalej pomáhať, no musíme pomoc prispôsobiť aktuálnym finančným možnostiam," vysvetlil po rokovaní vlády. Napriek zníženiu príspevkov ide podľa neho stále o pomerne veľkú finančnú pomoc. Informoval, že o pokračovaní pomoci rozhodne i to, či sa na ňu nájdu externé zdroje z eurofondov. "Ak sa nám to podarí nájsť, budeme v tomto projekte radi pokračovať, ak nie, budeme to musieť prehodnotiť," uviedol Šutaj Eštok. Dodal, že vláda by mala v mať tejto veci jasno do konca marca.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2020
Vláda chce znížiť emisie z domácich kúrenísk
Vláda sa chce zamerať na konkrétne opatrenia, aby znížila emisie z domácich kúrenísk. Plánuje zaviesť dvojstupňovú kontrolu znečisťovateľov. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti životného prostredia.
viac
02.03.2022
ZMOS: I. Matovič s nami nediskutoval o príspevkoch za ubytovanie utečencov
Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
12.04.2022
ÚMS: Mestá prijímajú aj neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie
Mestá vyhoveli požiadavke prijímať žiadosti o príspevok za ubytovanie odídencov, ktoré prišli po 7. apríli. Aby stíhali žiadosti vybavovať v predĺženom termíne, prispôsobili tomu svoje úradné hodiny aj personálne kapacity. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %