Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
12.04.2022 12:35

ÚMS: Mestá prijímajú aj neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestá vyhoveli požiadavke prijímať žiadosti o príspevok za ubytovanie odídencov, ktoré prišli po 7. apríli. Aby stíhali žiadosti vybavovať v predĺženom termíne, prispôsobili tomu svoje úradné hodiny aj personálne kapacity. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.


"ÚMS je neustále v kontakte s členskými mestami a môžeme jednoznačne potvrdiť, že slovenské mestá sa aj od začiatku tejto krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine snažia zo všetkých svojich síl zvládnuť ďalšie a ďalšie úlohy, nároky, požiadavky, pred ktoré sú postavené," priblížila hovorkyňa.

Bratislavská mestská časť Petržalka prijíma žiadosti o príspevok na ubytovanie, no upozorňuje, že už len v pondelok a utorok (12. 4.). "V stredu musia byť všetky podklady sfinalizované," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Aj bratislavská Karlova Ves prijíma výkazy za ubytovaných Ukrajincov po 7. apríli. "Prípadov doručenia výkazov po termíne bolo len zopár, všetky sme akceptovali. V dôsledku zvýšeného náporu sme rozšírili úradné hodiny centra služieb občanom. Ukrajinskej agende sa naši pracovníci venujú počas sobôt v čase od 8.00 h do 12.00 h až do odvolania," skonštatoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

Ministerstvo vnútra (MV) SR požiadalo obce, aby akceptovali aj neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie odídencov a prispôsobili náporu svoje úradné hodiny. Oficiálne mali záujemcovia podať výkaz za február a marec do 7. apríla. Rezort deklaroval, že neskorší termín zaslania dokumentov bude akceptovať aj samotným obciam.

"Vzhľadom na veľkonočné sviatky bude akceptovať aj prehľady doručené v najbližší pracovný deň po 15. apríli, t. j. do 19. apríla. Takisto obce by mali akceptovať aj výkazy prenajímateľov doručené po 5. pracovnom dni v mesiaci, teda v tomto prípade po 7. apríli," uviedli z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
08.04.2022
ÚMS: Zaťaženie samosprávy novými a nečakanými povinnosťami je znova enormné
Zaťaženie samosprávy novými a nečakanými povinnosťami je znova enormné. Mestá a obce by privítali, ak by to štát ocenil raz aj finančne. Uviedla to Únia miest Slovenska (ÚMS).
viac
21.07.2022
Prioritou miest je, aby boli i Ukrajinci začlenení do predškolských zariadení
Prioritou každého mesta je, aby boli aj ukrajinské deti začlenené do predškolských (aj školských) zariadení. Mestá sa však musia riadiť pravidlami a reálnymi možnosťami, ktoré im vyplývajú zo zákona.
viac
12.04.2023
Reformu spravovania štátu považuje ÚMS za nevyhnutnú, návrh MV SR však kritizuje
Otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach považuje Únia miest Slovenska (ÚMS) za nevyhnutnosť, keďže súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %