Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.03.2019 05:35

Prieskum: Záloha by motivovala vracať PET fľaše 90 percent respondentov


Ilustračná snímka (tasr)


Zálohovanie PET fliaš by motivovalo vracať do obchodov použité plastové obaly deväť z desiatich opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu spoločnosti IPSOS. Napriek zálohovaniu by fľaše nevracalo 7 percent opýtaných, zvyšné tri percentá nevedeli odpovedať.


"Záloha vo výške do 10 centov by bola dostatočne vysoká, aby motivovala 30 percent ľudí, zatiaľ čo výška zálohy do 20 centov by postačovala pre podnietenie vracania fliaš do obchodov u ďalších 18 percent Slovákov," priblížila spoločnosť. Envirorezort zatiaľ hovorí o zálohe 12 centov pre PET fľaše a 10 centov pre plechovky.       

V prieskume sa tiež respondentov pýtali, koľko trvá úplné rozloženie plastovej fľaše vo voľnej prírode. Polovica z nich odhadla, že to trvá menej ako 100 rokov, štvrtina opýtaných uviedla, že nevie. Podľa väčšiny vedeckých odhadov trvá úplné rozloženie PET fľaše v prírode viac ako 450 rokov.       

Spoločnosť prieskum realizovala vo februári 2019 prostredníctvom IPSOS online panelu populacia.sk. Zúčastnilo sa ho 1045 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna s ohľadom na vek, región, veľkosť miesta bydliska, vzdelanie a pohlavie. Autori prieskumu však upozorňujú, že ochota vracať zálohované PET fľaše môže byť mierne nadhodnotená.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
31.07.2018
Envirorezort zisťuje, či má zmysel zálohovať PET fľaše
Ministerstvo životného prostredia zisťuje, na aké investície by vyšlo, keby Slovensko nabehlo na zálohovanie PET fliaš. Najmä však, či by takýto krok znamenal výrazné zlepšenie oproti súčasným približne 70 percentám končiacich v žltých kontajneroch pre plast, a či by priniesol aj ďalšie percento.
viac
04.01.2019
L. Sólymos: Na zavedenie zálohovania som názor nezmenil, všetko niečo stojí
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek je podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) najefektívnejší spôsob, ako sa o tento odpad postarať. V rozhovore pre TASR zdôraznil, že ide o osvedčený postup, ktorý sa chystajú zavádzať aj ďalšie krajiny.
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %