Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.05.2018 02:23

Svet: Najnovšie nápady ako na bezodpadovú likvidáciu plastov


Plastového znečistenia oceánov rastú po celom svete. Zdroj: Pixabay.com


Nádejí, že najbližšia hodina, deň, týždeň či mesiac prinesú jednoduché a lacné riešenia bezodpadovej likvidácie plastov akoby švihnutím čarovného prútika, pribúda. Ponúkame dve z najnovších.


Baktéria rozkladá PET fľašu dvomi enzýmami

Volá sa Ideonella sakaiensis, japonskí vedci ju objavili neďaleko závodu na recykláciu PET fliaš. Baktéria rozkladá plast pomocou dvoch enzýmov na hydrolyzovanie polyetyléntereftalátu a primárneho reakčného medziproduktu, čím získava základné stavebné bloky pre svoj rast. Povedané inak: využíva PET fľašu ako hlavný zdroj energie a uhlíka pre svoj rast. Vyzerá to na vysokú výhru v pomyselnom „odpadovom kasíne“, na druhej strane nie je jasné, či by baktérii nemohli „chutiť“ aj iné plasty ako z PET fliaš. Jej objav zďaleka (zatiaľ) nerieši spôsob ako prípadné spracovanie zvládnuť tak, aby bolo možné vyzbierať a zhromaždiť napríklad plast z oceánov. A podobne.

Polymér recyklovateľný donekonečna

Inou nádejou na spôsob šťastnej výhry sa zdá byť myšlienka, s ktorou prišiel tím vedcov z americkej Colorado State University: Plasty jednoducho rozložiť na pôvodné molekuly. Podľa autorov je to možné zvládnuť bez toxických chemikálií či zložitých laboratórnych techník. Stačí použiť katalyzátor a novému materiálu ostanú rovnaké vlastnosti ako pôvodnému plastu. Ostane rovnako pevný, s rovnakou životnosťou a rovnako odolný voči teplu. „Polymér možno chemicky recyklovať a opätovne používať v princípe donekonečna,“ presviedča vedúci výskumu prof. Eugene Chen.

Výskum má za sebou obdobie v prostredí laboratória a pred sebou dokladné skúšky. Ak bude úspešný, mohol by významne obmedziť likvidáciu najmä plastových výrobkov na jedno použitie – plastových tašiek, fliaš, slamiek alebo obalov.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
05.07.2016
Vyznáte sa v symboloch na plastových obaloch?
Každá fľaša či iný plastový produkt je označený istým symbolom. Vyznáte sa v nich a viete, čo daný symbol na fľaši znamená?
viac
21.03.2019
Prieskum: Záloha by motivovala vracať PET fľaše 90 percent respondentov
Zálohovanie PET fliaš by motivovalo vracať do obchodov použité plastové obaly deväť z desiatich opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu spoločnosti IPSOS. Napriek zálohovaniu by fľaše nevracalo 7 percent opýtaných, zvyšné tri percentá nevedeli odpovedať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %