Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.02.2022 08:35

Pri Čižaticiach dosiahne geotermálny zdroj veľká vrtná súprava


Na snímke oficiálny začiatok geotermálnych vrtných prác v Čižaticiach v okrese Košice okolie 1. februára 2022 veľkou vrtnou súpravou, ktorá sa dokáže dostať až do hĺbky najmenej dvoch kilometrov. Snímka zdroj: (tasr).


Pri obci Čižatice neďaleko Košíc začali v utorok s hĺbením geotermálneho vrtu pomocou veľkej vrtnej súpravy. Schopná je dostať sa až do hĺbky 3,7 kilometra.


Geotermálna voda by podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) mala slúžiť budúcemu akvaparku, možné je aj ďalšie využitie.

Predtým sa malá vrtná súprava dostala do hĺbky 30 metrov. „My odhadujeme potrebnú hĺbku dva až 2,3 kilometra pod zemou, kde by sme mali naraziť na geotermálny zdroj, avšak môže to byť aj viac,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. V spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE) budú priebežne odoberať vzorky, výsledný rozbor prinesie informácie najmä o prietoku, teplote a zložení vody. "Na základe toho budeme môcť povedať, na čo všetko bude slúžiť tento geotermálny zdroj. Verím, že do troch mesiacov budeme vedieť výsledky a budeme môcť povedať, aké budú presne ďalšie kroky," konštatoval Trnka. Do úvahy prichádza napríklad aj geotermálne vykurovanie.

Práce na geotermálnom vrte na krajských pozemkoch sa začali koncom júla. Zhotoviteľom je slovensko-maďarské konzorcium firiem, ktoré uspelo vo verejnom obstarávaní KSK za sumu 1,9 milióna eur. Projekt je financovaný z rozpočtu kraja, zámer odsúhlasili v roku 2019 krajskí poslanci.

Košická kotlina podľa KSK predstavuje najperspektívnejšiu geotermálnu oblasť na území Slovenska. Čižatická geotermálna štruktúra je severným pokračovaním ďurkovskej štruktúry. Držiteľom prieskumného územia Čižatice - geotermálne vody je spoločnosť GeoSurvey, ktorá patrí pod kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
O geotermálny vrt majú záujem Američania
O Teriakovce v okrese Prešov má záujem americký investor. Láka ho tu horúca slaná voda v útrobách zeme.
viac
24.08.2019
Na geotermálny vrt pre akvapark má ísť 2,3 milióna eur, rozhodnú poslanci
Zamýšľaným projektom akvaparku v Čižaticiach blízko Košíc sa budú zaoberať poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na zasadnutí v pondelok 26. augusta.
viac
10.11.2021
Nad geotermálnym zdrojom pri Čižaticiach už vŕtajú prvé stroje
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc postupujú od leta práce na realizácii geotermálneho vrtu. Geotermálna voda by podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) mala slúžiť pre budúci akvapark, možné je aj ďalšie využitie ako vykurovanie.
viac
07.02.2022
Začali sa práce na geotermálnom vrte, náklady presiahnu tri milióny eur
V podtatranskom meste Kežmarok začali práce na geotermálnom vrte, investičné náklady na projekt podľa predpokladov presiahnu tri milióny eur. Vrt na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici bude slúžiť na výrobu tepla pre kežmarské domácnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %