Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.08.2019 03:05

Na geotermálny vrt pre akvapark má ísť 2,3 milióna eur, rozhodnú poslanci


Ilustračná snímka (tasr)


Zamýšľaným projektom akvaparku v Čižaticiach blízko Košíc sa budú zaoberať poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na zasadnutí v pondelok 26. augusta.


Predseda KSK Rastislav Trnka navrhuje vyčleniť v krajskom rozpočte 2,3 milióna eur na realizáciu geotermálneho vrtu v tejto lokalite, kde samosprávny kraj vlastní pozemky. Po zistení podmienok na využitie geotermálneho zdroja by mal akvapark následne vybudovať vybraný investor.       

Návrh na zvýšenie kapitálových výdavkov o 2,3 milióna eur je súčasťou navrhovaných úprav krajského rozpočtu. Súčasťou programu Zastupiteľstva KSK je zároveň schválenie bezodplatného nadobudnutia stopercentného obchodného podielu v košickej spoločnosti GeoSurvey, s.r.o., ktorá je držiteľom prieskumného územia Čižatice - geotermálne vody. Spoločnosť založili zamestnanci Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity Košice (TUKE) v roku 2011 a doterajší spoločníci navrhli bezodplatný prevod svojich obchodných podielov na KSK.       

"Po odsúhlasení prevodu tohto obchodného podielu a schválení úpravy rozpočtu sa budeme zameriavať na to, aby sme čím skôr vysúťažili dodávateľa geotermálneho vrtu," uviedol Trnka vo štvrtok pre novinárov. Dodal, že v Európe je len zopár firiem schopných realizovať takéto vrty.         

"Ak bude verejné obstarávanie prebiehať v poriadku, začiatkom budúceho roku by sme mohli vedieť meno toho, kto by mal dodať tento vrt. Samotná realizácia vrtu by mala trvať šesť až deväť mesiacov, to znamená, na jeseň budúceho roku by sa mohli robiť hydrodynamické skúšky a koncom budúceho roku by sme mohli mať na stole prvé podmienky pre prípadného investora, ktorý by mal realizovať samotnú výstavbu akvaparku," skonštatoval Trnka.       

V súvislosti s nevyužívaným geotermálnym vrtom pri Ďurkove (okr. Košice-okolie) Trnka uviedol, že teplota tohto zdroja na úrovni až 130 stupňov Celzia nie je vhodná na účely akvaparku. Dala by sa primárne využiť na vykurovanie Košíc, keďže sa však tento projekt nerealizuje, nemá zmysel uvažovať o ďalších funkciách. "Vrt, ktorý my zrealizujeme, bude mať teplotu medzi 60 až 90 stupňami Celzia. To znamená, že bude oveľa vhodnejší na účely športovo-relaxačné," dodal.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2020
Košický kraj pokračuje v obnove budov stredných škôl
V roku 2020 chce župa do rekonštrukcie škôl a výstavby športovísk investovať takmer 11 miliónov eur.
viac
10.07.2020
Na kúpalisku otvorili informačné centrum s regionálnym pultom
Termálne kúpalisko v Dolnej Strehovej rozšírilo v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie svoje služby o novovybudované informačné centrum. Jeho cieľom je motivovať návštevníkov akvaparku k spoznávaniu ďalších kútov Novohradu.
viac
10.11.2021
Nad geotermálnym zdrojom pri Čižaticiach už vŕtajú prvé stroje
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc postupujú od leta práce na realizácii geotermálneho vrtu. Geotermálna voda by podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) mala slúžiť pre budúci akvapark, možné je aj ďalšie využitie ako vykurovanie.
viac
02.02.2022
Pri Čižaticiach dosiahne geotermálny zdroj veľká vrtná súprava
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc začali v utorok s hĺbením geotermálneho vrtu pomocou veľkej vrtnej súpravy. Schopná je dostať sa až do hĺbky 3,7 kilometra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %