Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.07.2022 01:30

Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri


Snímka zdroj: (tasr).


Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.


Nosnou myšlienkou slávností na tento rok je goralská kultúra. "I keď sa gorali pravidelne na festivale pod Roháčmi prezentujú, ich tohtoročné vystúpenia budú umocnené zápisom goralskej kultúry do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Jedinečné a štýlové prejavy goralov z Oravy, Liptova, Kysúc, Spiša, Zamaguria i blízkeho poľského Podhalia zarezonujú nielen v programoch v amfiteátri, ale i v sprievodných prezentáciách na javisku susedného skanzenu," uviedol Žabenský.

Program 46. ročníka festivalu sa začína v piatok 5. augusta o 19.00 h v Oravskom Bielom Potoku krojovaným sprievodom zúčastnených súborov cez obec a vyvrcholí v nedeľu 7. augusta o 15.30 h galaprogramom.

"Súčasťou festivalu bude jubilejný 30. oravský tradičný jarmok oživených remesiel v zuberskom skanzene a výstava fotografií Karola Matkuliaka s názvom Stratený/nájdený," priblížil Žabenský.

Podroháčske folklórne slávnosti sú najväčším a najstarším folklórnym podujatím na Orave. Ako sviatok folklóru sú zamerané najmä na prezentáciu tradičných podôb ľudovej kultúry regiónu a ich nositeľov. Hlavným usporiadateľom festivalu sú obec Zuberec a Múzeum oravskej dediny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2018
Podroháčske slávnosti prinesú súťaž najlepších folkloristov Slovenska
Súčasťou tohtoročných Podroháčskych folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. augusta v Zuberci, bude i celoštátna súťaž s názvom Nositelia tradícií. Pred porotou i divákmi sa predstaví desiatka najlepších folklórnych skupín zo všetkých kútov Slovenska.
viac
30.07.2018
Podroháčske folklórne slávnosti s viac ako tisíckou účinkujúcich
Oravské folklórne leto pokračuje v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku 3. – 5. augusta 2018 sviatkom oravského folklóru – 43. Podroháčskymi folklórnymi slávnosťami.
viac
15.03.2021
Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory
Mesto Detva pokračuje v obnove areálu prírodného amfiteátra. Samospráva zverejnila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich.
viac
15.08.2022
Goralské folklórne slávnosti prilákali do Bachledovej doliny tisíce ľudí
Goralské folklórne slávnosti prilákali do Bachledovej doliny v Ždiari tisícky návštevníkov. Marketingový manažér strediska Michal Rusiňák potvrdil, že od štvrtka (11. 8.) do nedele (14. 8.) tam zavítalo takmer 10 000 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %