Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.07.2018 10:49

Podroháčske slávnosti prinesú súťaž najlepších folkloristov Slovenska


Ilustračná snímka: Folklorfest


Súčasťou tohtoročných Podroháčskych folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. augusta v Zuberci, bude i celoštátna súťaž s názvom Nositelia tradícií. Pred porotou i divákmi sa predstaví desiatka najlepších folklórnych skupín zo všetkých kútov Slovenska.


Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku. Je určená všetkým vekovým kategóriám, nie je tematicky zameraná a realizuje sa každé tri roky. "Nositelia tradícií, ktorí sa predstavia v Zuberci, prešli sitom regionálnych i krajských kôl súťaže. Pod Roháčmi sa tak budú prezentovať tie najvyspelejšie folklórne skupiny," informoval TASR riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.       

V súťaži, ktorá sa začína 4. augusta o 14.00 h. v Kultúrnom dome v Zuberci, sa pred porotou i divákmi predstavia skupiny Šulekovo z Hlohovca, Jaročan z Jarka, Podžiaran z Papradna, Kýčer z Turej Lúky, Brezinky z Polomky, Bažalička z Plachtiniec-Príbeliec, Kriváň z Východnej, Raslavičan z Raslavíc, Jadlovec z Margecian a Dolina z Gemerskej Polomy.       

Vybraní folkloristi budú účinkovať aj v rámci programu slávností. "Sme radi a veríme, že desiatka vybratých skupín, spolu takmer 400 súťažiacich, po dva dni splynie v jednu súdržnú harmóniu spolu s ďalšou tisíckou účinkujúcich festivalu," uviedol riaditeľ OKS.       

Dodal, že spojiť festival so súťažou je pokusom priniesť niečo nové a progresívne. "Zuberec a celá Studená dolina majú prírodných i ľudských krás stále na rozdávanie. Veríme, že tak ako ostatných očarila príroda, spätosť s ňou, blízky pokoj zuberského skanzenu, príjemná vrava z jarmoku ľudových remeselníkov či atmosféra amfiteátra, očarí všetkých tohtoročný pobyt pod Roháčmi," povedal.      

 Vyhlasovateľom celoštátnej súťaže je Národné osvetové centrum v Bratislave, organizátorom OKS v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s obcou Zuberec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Obľúbené Svätomartinské dni v Bratislave sa blížia
Svätomartinské dni, ktoré organizuje hlavné mesto začiatkom novembra 2016 pod záštitou primátora Iva Nesrovnala, už po deviatykrát oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste.
viac
30.07.2018
Podroháčske folklórne slávnosti s viac ako tisíckou účinkujúcich
Oravské folklórne leto pokračuje v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku 3. – 5. augusta 2018 sviatkom oravského folklóru – 43. Podroháčskymi folklórnymi slávnosťami.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
26.07.2022
Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri
Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %