Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.03.2021 08:25

Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory


Na archívnej snímke program Poklona slávnostiam, ktorým vyvrcholil druhý deň 50. ročníka festivalu Podpolianske slávnosti v Detve 11. júla 2015. Program vzdal hold zakladateľom, tvorcom a choreografom slávností a folklórnych súborov. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Detva pokračuje v obnove areálu prírodného amfiteátra. Samospráva zverejnila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich.


Predpokladaná hodnota zákazky je 124 757 eur bez DPH. Amfiteáter je centrom jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, Folklórnych slávností pod Poľanou.

Mesto odporúča uchádzačom, aby sa zúčastnili obhliadky miesta a získali potrebné informácie. „V ponúkanej cene musia byť zahrnuté všetky náklady uchádzača na dodanie predmetu zákazky,” dodáva samospráva s tým, že jediným kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena. Termín ukončenia je do 180 dní od prevzatia staveniska. Ponuky môžu záujemcovia predložiť najneskôr do 16. apríla.

Na amfiteátri sa v roku 2015 menila šindľová strecha scény. „V roku 2018 sme zrekonštruovali sociálne zariadenia pre verejnosť a vydláždili plochy pre účinkujúcich za scénou a vstupné chodníky pre divákov v areáli amfiteátra,” priblížil primátor Ján Šufliarský. Pribudla tiež nová zrubová stavba pre poskytovanie služieb počas folklórnych slávností.

Tie sa vlani z dôvodu pandémie nového koronavírusu neuskutočnili. Na otázku, o koľko peňazí tak samospráva prišla, primátor odpovedal, že slávnosti nikdy neboli ziskovým podujatím. „Sú financované z rozpočtu mesta, príspevkov sponzorov, Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia,” vysvetlil Šufliarský.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska "Štrand" v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Abovské slávnosti lákajú folklórom, zábavou i gulášom
Hudbu, tanec, spev a ďalší sprievodný program pre dospelých a deti ponúkne 48. ročník Abovských folklórnych slávností, ktoré sa budú konať v nedeľu (19. 6.) v Rozhanovciach pri Košiciach.
viac
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
26.04.2022
Detva pokračuje s výstavbou objektu pre súbory v areáli amfiteátra
Mesto Detva pokračuje s výstavbou objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich v areáli prírodného amfiteátra. Ako potvrdil hovorca mesta Milan Suja, práce pokračujú podľa harmonogramu.
viac
23.05.2022
Detva sa pripravuje na slávnosti, do obnovy amfiteátra dala 55 000 eur
Mesto Detva sa pripravuje na tohtoročné Folklórne slávnosti pod Poľanou, do renovácie prírodného amfiteátra a jeho areálu investovalo 55 000 eur. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %