Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.07.2018 04:46

Podroháčske folklórne slávnosti s viac ako tisíckou účinkujúcich


Podroháčske folklórne slávnosti


Oravské folklórne leto pokračuje v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku 3. – 5. augusta 2018 sviatkom oravského folklóru – 43. Podroháčskymi folklórnymi slávnosťami.


Obec Zuberec, Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a Oravské múzeum  P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obce Oravský Biely Potok a Habovka pozvali na trojdňový medzinárodný folklórny festival viac ako tisíc účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Srbska a z Írska. Areál amfiteátra v Zuberci – Brestovej a Múzeum oravskej dediny prilákajú každoročne tisícky návštevníkov, a preto veríme, že tomu bude tak aj tento rok. Mnohé vystúpenia päťdesiatky folklórnych súborov a skupín, jarmok ľudových remesiel, výstavy, školy tanca, množstvo stánkov a atrakcií, i samotné príjemné prírodné prostredie sú atrakcie, ktoré robia z Podroháčskych folklórnych slávností najväčšie kultúrne podujatie na Orave. V termíne tohtoročných slávností sa v Zuberci bude konať aj celoštátna súťaž a prehliadka folklórnych skupín Nositelia tradícii.

Dramaturgická rada festivalu si každoročne osvojí inú nosnú myšlienku podujatia, ku ktorej sa následne prikláňa zostavovanie programov a sprievodných aktivít. Práve rok 2018 je rokom mnohých jubileí nielen v našej obci, ale aj na Slovensku, či medzi oravskými folklórnymi súbormi a osobnosťami Oravy. Preto zastúpenie a prezentácia folklóru Oravy bude mať aj tento rok v programovej štruktúre slávností opäť svoje miesto. Okrem týchto jubileí si počas slávností chceme pripomenúť aj významné jubileum z histórie obce Zuberec - 430. výročie prvej písomnej zmienky o obci Zuberec. V tejto myšlienke sa bude niesť sobotňajší program v múzeu, ktorý bude prezentovať zaujímavosti ľudových piesní zo Zuberca. Každodenný život Zuberčanov v minulosti priblíži návštevníkov festivalu aj výstava Zuberec na starej fotografii.

Jednou z vyhľadávaných turistických atrakcií Oravy je Oravský hrad, vybudovaný na skale nad riekou Orava, v ktorom pred 150 rokmi bolo vytvorené a umiestnené múzeum. Toto výročie si pripomenieme  v sobotňajšom programe nazvanom 150 rokov Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

V piatok 3. augusta sa o 19. hodine začína program slávností na ihrisku v Oravskom Bielom Potoku Privítankou. O 20.00 je pripravený program hostí – súborov VRETENO z Kysáča, ŠARVANCI z Prahy, VILA z Nového Sadu, RED COW LANE z Írska, SKALNI z Krakowa, POLGÁRČANÉ a HROZÉNEK z obce Bulhary. Súčasne o 19.00 hodine v Zuberci na Námestí sv. Vendelína začína program vyhrávaním Ľudovej hudby STRUNA zo Zuberca, Ľudovej hudby Mareka Borsíka a vystúpením súboru SKALNI z Krakova. Potom od 20. hodiny v sále Kultúrneho domu v Zuberci prebieha tanečná škola pod vedením folklórnych súborov zo Zuberca, Liesku a z Prahy. V sále Kultúrneho domu v Zuberci sa večer koná ľudová veselica.

V sobotu 4. augusta o 12.00 vás pozývame do Múzea oravskej dediny na program pri príležitosti 150. výročia Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Po ňom bude pri príležitosti 430. výročia prvej písomnej zmienky o obci Zuberec uvedený program nazvaný A veru Zuberec, ktorý bude mapovať zaujímavosti ľudových piesní zo Zuberca. Na záver tohto programu budú otvorené všetky výstavy inštalované počas festivalu v Múzeu oravskej dediny.

Sobotňajší program bude pokračovať o 13.30 v Múzeu oravskej dediny odkiaľ pôjde slávnostný sprievod súborov k amfiteátru, kde o 14.00 prebehne otvorenie 43. Podroháčskych folklórnych slávností. Na záver otvorenia festivalu sa predstavia folklórne kolektívy zo Zuberca.  Po nich sa v programe Domáci i rodáci predstavia súbory ORAVAN z Nižnej, ŠARVANCI z Prahy, MÁJ z Piešťan, VRETENO z Kysáča a ROZSUTEC zo Žiliny.

O 16. hodine sa v programe Návraty predstavia oravské folklórne skupiny, ľudové hudby a sólisti. Po ňom bude program o 17.45 pokračovať predstavením zahraničných hostí 43. Podroháčskych folklórnych slávností, súborov z Česka, Poľska, Srbska a z Írska. Počas festivalu sa v Zuberci koná aj celoštátna súťaž a prehliadka folklórnych skupín Nositelia tradícii, z ktorých niektoré kolektívy sa predstavia aj v sobotnom podvečernom programe nazvanom Od roka do roka so začiatkom o 19.00. Záver sobotného večera v amfiteátri bude patriť jubilujúcemu 30-ročnému folklórnemu súboru SKORUŠINA z Liesku a jeho hosťom. Všetci milovníci ľudového spevu a tanca si môžu večer od 22.00 zaspievať a zatancovať pri ľudovej hudbe Na lúke pri Kolibe v Brestovej.

Z pestrej nedeľnej ponuky zaujme nielen sviatočná furmanka, ktorá spríjemní ráno cestu z Habovky do Brestovej, či sviatočná svätá omša v skanzene v Zuberci o 9.00, ale aj program v amfiteátri. Program na javisku o 10.30 otvoria folkloristi zo Zuberca, Habovky a z Oravského Bieleho Potoka. V programe Prebúdzanie sa predstavia jubilujúce detské folklórne súbory z Oravy – LOKČAN z Lokce, PODBIELAN z Podbiela, MAGURKA z Oravskej Lesnej, PILSKO z Oravského Veselého, KAŠUNKA z Rabčíc, ROHÁČIK zo Zuberca a Gajdošská DĽH BESKYD z Oravskej Polhory. Na pravé poludnia bude uvedený program Podoby slovenského folklóru v podaní súborov VRETENO z Kysáča zo Srbska a ŠARVANCI z Prahy z Česka. V krajskom programe Kde služba, tam i výslužka uvedený pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Ing. Eriky Jurinovej, sa predstavia folkloristi a sólisti z piatich regiónov Žilinského samosprávneho kraja. V tomto programe budú účinkovať KAMENČAN zo Zákamenného, RAČAN z Oščadnice, ROVŇAN z Veľkého Rovného, LIPTOV z Ružomberka a ŽSSk KAMARÁTKY z Martina. O 14.00 si určite nenechajte ujsť galaprogram a vyhlásenie výsledkov celoštátnej súťaže folklórnych skupín Nositelia tradícii a po nich o 15.30 profilový program folklórneho súboru MLADOSŤ z Banskej Bystrice. Záverečný program so začiatkom o 16.30 bude patriť tanečníkom a spevákom zo Slovenska a zahraničia.

Toto všetko je len časť programu slávností. Veríme, že ako každý rok, aj ten 43. ročník ponúkne divákom veľmi bohatý program. Preto srdečne pozývame všetkých priaznivcov folklóru a tradícií na tohtoročné slávnosti do Zuberca. Súčasťou festivalu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, bude 27. oravský tradičný jarmok oživených remesiel v sobotu a v nedeľu v zuberskom skanzene, výstavy inštalované v objektoch múzea a školy tanca.

 Infoservis 43. Podroháčskych folklórnych slávností

 VSTUPENKY:

Denná vstupenka (4. a 5. augusta):

Základná 5 €

Zľavnená 2 € (deti vo verku 6 - 15 rokov, držitelia preukazu ZŤP, dôchodcovia nad 70 rokov)

Vstupenka je platná tiež do Múzea oravskej dediny

Vstup zdarma: deti do 6 rokov

Vstup aj na kultúrne poukazy

Predpredaj vstupeniek a informácie:

Obecný úrad Zuberec, Hlavná 289, 027 32 Zuberec

tel.:  +421 43/5395 103, e-mail:  pfs@zuberec.sk, obec@zuberec.sk

Turistická informačná kancelária Zuberec, Hlavná 289, 027 32 Zuberec

tel.: +421 43/5395 197, mobil: +421 903 548 080, e-mail: tik@zuberec.sk

 UBYTOVANIE:

Turistická informačná kancelária Zuberec, Hlavná 289, 027 32 Zuberec

tel.: +421 43/5395 197, mobil: +421 903 548 080, e-mail: tik@zuberec.sk

Viac na https://zuberec.sk/42-rocnik-podrohacskych-folklornych-slavnosti/

Autor: Spracoval: Mgr. Pavol Šroba


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2018
Podroháčske slávnosti prinesú súťaž najlepších folkloristov Slovenska
Súčasťou tohtoročných Podroháčskych folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. augusta v Zuberci, bude i celoštátna súťaž s názvom Nositelia tradícií. Pred porotou i divákmi sa predstaví desiatka najlepších folklórnych skupín zo všetkých kútov Slovenska.
viac
11.06.2021
Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia v online priestore
Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
26.07.2022
Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri
Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %