Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.10.2017 12:28

Počas sviatkov slávnostne osvetlia Dóm sv. Alžbety


Slávnostné fialové osvetlenie Dómu sv. Alžbety ako symbol spomienok.


Nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých si uctí mesto Košice slávnostným osvetlením mestskej dominanty – Dómu sv. Alžbety.


V utorok a stredu (31. 10. - 1. 11.) sa celá katedrála po zotmení rozžiari meniacimi sa farbami s dominantnou zlatou farbou, ktorá je v kresťanskej liturgii symbolom veľkej slávnostnej chvíle, nebeskej slávy, ale aj Božieho požehnania.

Vo štvrtok (2. 11.) sa dóm "odeje" do fialovej – farby mieru, pokánia, pokory a tajomstva. Používa sa aj cez advent, počas pôstneho obdobia, pri omšiach za zomrelých a pri pohreboch.

„Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú dni, keď si pripomíname tých, ktorí už, žiaľ, nie sú medzi nami, ale stále žijú v našich srdciach. Nemali by sme zabúdať na to, čo nám do života priniesli a pripomenúť si, čo pre nás znamenali. Pre dominantu Košíc sme vybrali farby, ktoré symbolizujú chvíle rozjímania a spomienok, aby sme sa na chvíľu všetci spoločne zastavili a zotrvali v tichu," povedal primátor Richard Raši.

Autor: (poč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
20.08.2019
Národnú kultúrnu pamiatku - kostol Všetkých svätých - vynovujú
Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Humennom je v súčasnosti pre potreby veriacich zatvorený. V jeho vnútri sa realizujú rekonštrukčné práce. TASR o tom informoval dekan farnosti František Mariňák.
viac
04.09.2019
Urbanovu vežu čaká obnova, cez eurofondy opravia strechu a fasády
Urbanovu vežu stojacu vedľa Dómu svätej Alžbety na košickej Hlavnej ulici čaká rekonštrukcia. Nezisková organizácia Perly Gotickej cesty na tento účel získala cez eurofondy zhruba 590.000 eur. Minulý týždeň došlo k dlhoočakávanému podpisu grantovej zmluvy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %