Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.08.2019 11:10

Národnú kultúrnu pamiatku - kostol Všetkých svätých - vynovujú


Snímka zdroj: http://wirtualnyszlak.eu


Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Humennom je v súčasnosti pre potreby veriacich zatvorený. V jeho vnútri sa realizujú rekonštrukčné práce. TASR o tom informoval dekan farnosti František Mariňák.


Ako uviedol, príprava na obnovu interiéru gotickej stavby trvala viac ako rok. Keďže kostol je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), farnosť na nej spolupracovala s Krajským pamiatkovým úradom v Prešove.       

I keď sa rekonštrukčné práce začali realizovať len začiatkom augusta (5. 8.), v súčasnosti je už podľa Mariňáka na pôjde kostola nainštalovaná vzduchotechnika. Do konca októbra, kedy má byť obnova ukončená, sa má vymeniť elektroinštalácia, inštalovať nové svetlá, ozvučenie kostola a kamerový systém, uviedol. Okrem funkčných vylepšení sa kostol Všetkých svätých dočká aj estetického vynovenia. Projekt rekonštrukcie zakončia maliarske práce a položenie novej dlažby.       

Rekonštrukcia je podľa Mariňáka financovaná i z verejných zdrojov. Prešovský samosprávny kraj prispel na obnovu sakrálnej NKP sumou 19 500 eur, mesto Humenné hodnotou 15.000 eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2017
Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca
Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca a pre verejnosť usporiadajú piaty Deň modranského sirotinca už 20. mája 2017. Modranský sirotinec je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
30.05.2020
Pezinský organ sa bude uchádzať o zápis medzi národné pamiatky
Vzácny organ v pezinskom farskom kostole sa bude uchádzať o zápis medzi národné kultúrne pamiatky. Potrebné je však dokončiť jeho reštaurovanie, s ktorým sa začalo už v roku 2004, spoločne s rekonštrukciou kostola.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %