Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.10.2017 03:44

Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých


Ilustračná snímka: (tasr).


Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.


Mestá a obce sú najväčšími prevádzkovateľmi cintorínov a pietnych miest, čomu prispôsobujú aj svoje aktivity pred blížiacimi sa sviatkami. Venujú sa hlavne prípravám areálov posledného odpočinku na očakávaný nápor návštevníkov, čo znamená napríklad odstraňovanie lístia, zabezpečovanie prístupu k úžitkovej vode, rozmiestnenie odpadkových košov a veľkoobjemových kontajnerov pre pozostalých, ktorí upravujú hroby príbuzných. V niektorých prípadoch osadzujú tzv. sviečkomaty, predlžujú prevádzku verejného osvetlenia, pristupujú k regulácii dopravy, prípadne posilňujú spoje mestskej hromadnej dopravy a  hliadok mestskej a obecnej polície.

Návšteva cintorínov je spravidla rozdelená na viacero dní, a preto aj tieto opatrenia reagujú na postupný nápor ľudí počas dlhšieho obdobia. V dušičkovom období  samosprávy tiež predlžujú otváracie hodiny na cintorínoch a o všetkých zmenách informujú rôznymi komunikačnými nástrojmi. Či už prostredníctvom webových stránok samosprávy, respektíve prevádzkovateľa cintorína, ale aj napríklad informáciami na úradnej tabuli a tiež na stránkach radničných novín a cez miestne médiá.

Mestá a obce sa pripravujú na Dušičky tak, aby v rámci svojich možností vytvorili čo najdôstojnejšie podmienky spomínania na zosnulých na miestach posledného odpočinku.

Autor: (Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
30.10.2017
Počas sviatkov slávnostne osvetlia Dóm sv. Alžbety
Nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých si uctí mesto Košice slávnostným osvetlením mestskej dominanty – Dómu sv. Alžbety.
viac
06.10.2020
ZMOS spracoval newsletter k PPP v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci analytickej štúdie venovanej alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja zameralo na rôzne formy získania financií pre mestá a obce.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %