Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
01.06.2018 11:55

Oslava starého vlaku aj detského športovania


Pozvánka na korýtkofest


Druhá júnová sobota bude v Ružomberku patriť Korýtkofestu - oslave 110. výročia vzniku železničnej trate Ružomberok – Korytnica a tiež sprievodnému podujatiu pre rodiny S deťmi na kolesách. Práve v tento deň po prvýkrát po desiatkach rokov nečinnosti prejde časťou zachovanej trate historický vláčik.


História a súčasnosť sa spoja v jedno na podujatí Korýtkofest 9. júna 2018 v Ružomberku. Tento rok nadšenci starých vlakov oslavujú už 110. výročie prvej jazdy vlaku z Ružomberka do Korytnice a práve druhá júnová sobota bude dňom, kedy sa na trať vlak opäť vráti. Prvá jazda historickým vlakom bude o 9:00 hod. z Ružomberka a vlak bude jazdiť každú hodinu až do 16:00. „Vláčik bude pozostávať z motorového vozňa Hurvínek s kapacitou 48 miest na sedenie a nákladného vozňa, ktorý je prispôsobený na prepravu bicyklov. Bude to skvelá atrakcia nielen pre nadšencov starých vlakov, ale aj pre turistov a domácich,“ ozrejmil Miroslav Klíma, jeden z aktivistov vďaka, ktorým vláčik opäť ožíva. Bohužiaľ trať už nie je funkčná po celej trase do Korytnice, ale jazdy budú možné z hlavnej stanice v Ružomberku po Zápalkáreň na ulici Šoltésovej. Cyklisti túto lokalitu už dobre poznajú ako začiatok obľúbenej trasy CykloKorytničky. Toto miesto sa stane dejiskom historicky prvého Korýtkofestu.

Počas dňa budú testovacie jazdy na najmodernejších elektro bicykloch, súťaž výtvarných diel na tému 110. výročie Korytnickej železnice, tvorivé dielne pre deti. Atraktívna bude jazda cyklistov s pochodňou a vencom na hrob Jozefovi Ormayovi, lekárovi a riaditeľovi kúpeľov v Korytnici, ktorému tiež patrí vďaka za železničku, ktorá bola v časoch svojho fungovania nesmierne obľúbená aj dôležitá. Detailný program podujatia je dostupný na tomto linku: https://www.visitliptov.sk/podujatie/korytkofest-2018/ . Okrem vystúpenia folklórnej skupiny, ľudovej hudby sa predstaví aj country kapela s príznačným názvom Korýtko. Pre milovníkov starých vlakov, ale nielen pre nich, je pripravená prezentácia 110 rokov Korytnickej železnice aj diskusia. Chýbať nebude občerstvenie a možnosť spojiť Korytkofest aj s turistikou, prechádzkou či cyklotúrou po okolí.

Keďže od roku 2016 (vznik CykloKorytničky - náučno – relaxačnej trasy pre peších turistov, bežcov a najmä cyklistov) je táto lokalita obľúbeným miestom aj pre rodiny s deťmi na bicykloch, bude od 9.30 do 16:00 prebiehať aj sprievodné podujatie S deťmi na kolesách. „Záleží nám na tom, aby deti trávili čas v prírode a ideálne v pohybe. Aj preto už niekoľko rokov realizujeme na Liptove podujatie S deťmi na kolesách. Pre tento raz sme sa rozhodli spraviť ho počas Korýtkofestu, aby si podujatie užili všetky vekové kategórie. Deti po registrácii dostanú štartovné číslo, mapku nenáročnej rovinatej trasy a sami alebo s rodičmi sa môžu pustiť na trasu plnú zábavy. Na konci ich čaká sladká odmena, darček aj diplom,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Doprava na podujatie je bezplatne zabezpečená aj z Liptovského Mikuláša autobusom s vozíkom na bicykle. Grafikon cyklobusu je nastavený tak, aby mohli rodiny s bicyklami vystúpiť na železničnej stanici v Ružomberku a nastúpiť na historický vláčik, ak nemajú záujem cestovať celú trasu cyklobusom. Po akcii pôjde autobus samozrejme aj späť do Liptovského Mikuláša. Video z minulého ročníka: https://www.youtube.com/watch?v=vXsmDQpuc7k

„Skvelé je, že jazda historickým vlakom počas Korýtkofestu nebude ojedinelá aktivita. Už 30. júna začína pravidelná letná prevádzka starobylého vláčika. Jazdiť bude vo víkendy a sviatky až do 2. septembra. Nesmierne sa teším, že aktivisti, Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a naše mesto to dokázali spoločne a prinášame do Ružomberka novú atrakciu, ktorá prinesie do tejto časti Liptova ešte viac turistov," povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice. Jazda vláčikom bude za symbolickú cenu, len jedno euro a zľava s Liptov Region Card bude dokonca až 50%. Počas Korytkofestu bude vláčik jazdiť celý deň bezplatne. Návštevníci Korytkofestu, ale aj všetci tí, ktorí budú v lete chcieť zažiť jazdu historickým vlakom nemusia z domovov cestovať autom. Môžu využiť vlaky partnera projektu Železničnej spoločnosti Slovensko a pohodlne prestúpiť v stanici Ružomberok na vlak Korýtko. Ak si neprinesú so sebou svoje bicykle, tak v požičovni si tieto môžu zapožičať a užiť si príjemný deň v Revúckej doline.

Niečo z histórie starej železnice. Na sklonku roku 1906 dostala zelenú stavba 23,6 km dlhej úzkorozchodnej železnice z Ružomberka do Korytnice na parný pohon. V tých časoch boli kúpele v Korytnici vychýrené. O dva roky nato už premával na trase vlak. Jeho posledná jazda sa datuje do roku 1974. Pôvodná železnica bola spoľahlivým dopravným prostriedkom pre prepravu tovaru - najmä dreva, stavebných materiálov, potravín aj pošty. Prepravovala cestujúcich z obcí Biely Potok, Liptovská Osada, Liptovská Lúžna, Liptovské Revúce do Ružomberka za prácou, na úrady či do nemocnice a prepravovala kúpeľných hostí do vtedy už svetoznámych Kúpeľov v Korytnici. Významnú úlohu zohrala železnička počas bojov SNP, vďaka nej bola vojenská nemocnica z Ružomberka evakuovaná do Korytnice a v tunajších kúpeľných pavilónoch vznikli provizórne operačné sály.

Korytnická železnica bola obľúbená od jej vzniku až po ukončenie jej prevádzky. Už v závere jej existencie sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia a ňou chce byť aj teraz.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Historickým vláčikom oslávia 80. výročie trate Margecany – Červená Skala
Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí.
viac
10.06.2018
Na trati do Korytnice premáva po desaťročiach starobylý vláčik
Pri príležitosti osláv 110. výročia prvej jazdy vlaku z Ružomberka do Korytnice vypravili v sobotu na časť zachovanej trate historický vláčik. Stalo sa tak prvýkrát po desiatkach rokov jeho nečinnosti počas podujatia Korýtkofest v metropole dolného Liptova.
viac
24.08.2019
Deň železničky
Košická detská historická železnica si 29. augusta pripomenie 64 rokov od slávnostného otvorenia prvého úseku Čermeľ - Vpred. Návštevníci Dňa železničky sa môžu tešiť na bohatý sprievodný program, bezplatné atrakcie pre deti a častejšie odchody vlakov spojené s križovaním.
viac
07.10.2020
Historická električka prepravila napriek pandémii 7400 cestujúcich
Historická električka prepravila počas tejto sezóny na trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami napriek koronakríze takmer 7400 cestujúcich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %