Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.10.2016 11:00

Historickým vláčikom oslávia 80. výročie trate Margecany – Červená Skala


Snímka zdroj: (KHKV).


Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí.


Spestrením slávnostnej jazdy bude tiež bohatý program druhého dňa folklórno – gurmánskeho festivalu Margecianske fajnoty.

Historická súprava červených motoráčikov typu M 131, tzv. Hurvínkov sa vydá na svoju ďalšiu púť už v nedeľu 16. októbra o 8:15 z košickej hlavnej železničnej stanice. Po príchode do Margecian po Košicko–bohumínskej železnici, bude pokračovať ďalej a prejde aspoň časť jednej z najkrajších a najnáročnejších železničných tratí na Slovensku: Margecany – Červená Skala.

„Bola to najnákladnejšia a technicky najnáročnejšia zo všetkých novostavieb, budovaných po prvej svetovej vojne v Československu. Do dnešných čias sa zachovali prakticky všetky pozemné stavby a trať je prevádzkovaná takmer v pôvodnej línii, s výnimkou menších preložiek,“ hovorí železničný historik Jiří Kubáček.

Na trať, ktorej výstavbu poznačila hospodárska kríza, pracovalo až 9700 robotníkov a celú ju do užívania slávnostne, za účasti námestníka predsedu vlády a ministra železníc Dr. Rudolfa Bechyně a zástupcov najvyšších úradov štátnych, zemských a železničných, korporácií, poslancov a senátorov, odovzdali do prevádzky dňa 26. 7. 1936.

Jednu z najkrajších tratí na Slovensku preslávilo 281 mostov, ale napríklad aj unikátny špirálový tunel s viaduktom pri Telgárte.

Vlakom sa v nedeľu preveziete iba v úseku Margecany – Mníšek nad Hnilcom, ktorá má však pre železničných nadšencov z Košíc priam symbolický význam.

„Práve v tomto úseku bola totiž pôvodne vybudovaná úzkorozchodná železnica s rozchodom 1 meter, po ktorej premávali aj súčasné vagóniky a parný rušeň Katka z Košickej detskej historickej železnice. Až neskôr bola trať prestavaná na normálny rozchod, čím sa vozidlá stali nepotrebnými a niektoré z nich sa dostali do Košíc na vtedajšiu Pioniersku železničku,“ dodáva jeden z organizátorov, riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Počas dňa bude vypravených niekoľko nostalgických vlakov a o program v samotných Margecanoch sa postarajú okrem folklórnych skupín a Železničnej dychovej hudby zo Spišskej Novej Vsi aj kulinárski majstri. Cestujúcim preto odporúčame prísť nalačno.

Spiatočný historický vláčik odchádza z Margecian do Košíc o 18:05 hod.

Historické motoráky za podpory obce Margecany, občianskeho združenia Elán Vital a študentov gymnázia z Gelnice, Železníc Slovenskej republiky a Košického samosprávneho kraja vypraví už tradične košický Klub historických koľajových vozidiel.

Klub historických koľajových vozidiel sa ako jediný klub svojho druhu v Košickom kraji, venuje záchrane a obnove železničnej histórie. Pravidelne organizuje výlety historickými motorákmi M 131.1125 a M 131. 1538 známymi aj ako „Magda a Ľubka“ po zrušených a zabudnutých tratiach Slovenska.

 

 

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, KHKV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
21.09.2016
Kam vyrazia nostalgické a historické vlaky na východe počas jesene?
Teplé slnečné lúče a krásy východného Slovenska si môžete na jeseň vychutnať aj vďaka mimoriadne bohatej ponuke pripravovaných nostalgických vlakov. Až do polovice októbra vyrazia na trať každý víkend.
viac
29.12.2016
Detská železnica prvýkrát vypraví vlak aj na Silvestra
Mini Silvester s ohňostrojom, zvieratkami a korčuľovaním zažijú návštevníci Košickej detskej historickej železnice.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %