Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
20.08.2022 11:00

Odhalenie a požehnanie sochy Dobrého pastiera v Trenčianskych Tepliciach


Kostol sv.Štefana kráľa, Trenčianske Teplice


Podľa liturgického kalendára je deň 16. august spomienkou na sv. Štefana, uhorského kráľa. Kostol v Trenčianskych Tepliciach zasvätený práve prvému uhorskému kráľovi a 16.augusta uplynie 134 rokov, kedy bol kostol postavený a posvätený.


Pri tejto príležitosti sa uskutoční v nedeľu, 21. augusta 2022 o 10,00 hod. slávnostná hodová (odpustová) sv. omša, po ktorej bude v blízkosti kostola odhalená a požehnaná drevená socha Dobrého pastiera od významného sochára Vladimíra Morávka z Bratislavy.

Vladimír Morávek je jednou z najvýraznejších osobností súčasnej rezbárskej tvorby na Slovensku. Má nezameniteľný rukopis a tvorí v zmysle kréda, že umelec je každý človek, ktorý vidí svet svojsky.

Veľmi rád tvorí nielen anjelov, poslov svetla , z ktorých plynie radosť, vyrovnanosť a pokoj, ale aj sochy svätcov a mnohé iné zaujímavé figurálne motívy. Vladko pozrie na kus dreva a často vidí náznak toho, čo potom ďalej dotvára a tak vytvorí dielo, ktorému vdýchne svoju umeleckú dušu. Veľmi rešpektuje drevo samotné, jeho tvar, farbu, charakter. Veľmi citlivo odkrýva to, čo je v ňom skryté , lebo zahodiť v ňom čokoľvek krásne, by mu bolo veľmi ľúto. O dreve hovorí ako o partnerovi, keď chce z neho niečo dostať, musí si s ním rozumieť. A tak si porozumel i obrovským kusom jaseňového dreva, ktoré má výšku 2m a 60 cm, z ktorého vytvoril sochu Dobrého pastiera. Toto dielo nám bude pripomínať nielen pastiera, ktorý sa vyliečil v teplických liečivých prameňoch, ale aj vieru a nádej v uzdravenie a pomoc tým, ktorí ju potrebujú.

Hodnotu Vladkových diel potvrdili mnohé výstavy na Slovensku, v Česku, v USA, Taliansku, Rakúsku a Francúzsku. Mnohé sochy sa stali súčasťou domácich aj zahraničných súkromných zbierok, niektoré obohatili Slovenské národné múzeum v Bratislave, Záhorské múzeum v Skalici, Mariologické múzeum v Šaštíne, či Múzeum v Třebechoviciach, viaceré kostoly aj priestory pod holým nebom vo Východnej, v Tatrách, na Spiši či v Poľsku.

Povesť:

V neďalekej obci pri Váhu žil chudobný pastier oviec. Za svojim stádom už len o palici pokrivkával , vlečúc svoje ochromené nohy. Veľmi rád hnal svoje stádo do teplického údolia. Jedného dňa sa už ako chromý starec dovliekol so svojim stádom do teplického údolia, zastal pri jazierku, z ktorého vystupovala biela para a šíril sa podivný zápach. Ako tak v podumaní stál, vidí, že jedna z jeho oviec, ktorá mala od vlčích zubov chromú nohu, zanechala pašu a zašla do pariacich sa barín. V nasledujúcich dňoch ovečka opäť zašla do barín a po čase spozoroval, že sa do jej ochromenej nohy opäť vrátila pohyblivosť. Starý pastier odložil palice, pastiersku kapsu i odev a ponoril rozboľavené údy do teplých vôd jazierka nad prameňmi. Deň čo deň sa potom kúpaval, pociťujúc úľavu a o mesiac mu nohy slúžili takmer ako za mladých čias. Chýr o tejto liečivej vode sa šíril nielen Považím, ale zaletel i do ďalekých krajín a trpiaci nemocní prichádzali, aby sa vykúpali v prameňoch tejto živej vody.

Časový harmonogram

- 10:00 hodová sv. omša

- 11:00 dychová hudba Textilanka + podávanie koláčov pred kostolom

- 11:10 uvítanie

- 11:15 príhovor autora sochy a primátorky mesta

- 11:25 odhalenie a posvätenie sochy

Autor: Monika Švajdleníková


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice vyhlásilo vojnu reklamnému smogu
Z ulíc zmizne počas mája a júna niekoľko desiatok reklamných billboardov a pútačov.
viac
10.06.2018
Od polovice júna sa historická električka vydá na trať každý víkend
Trenčianska elektrická železnička (TREŽ) sa počas prvej júnovej soboty opäť vydala na trať, a to s rekordnou návštevnosťou. V rámci svojej tematickej jazdy Deň detí s električkou sa ňou povozilo až 943 osôb. Záujem v porovnaní s minulým rokom stúpol o viac ako dve stovky fanúšikov električky.
viac
08.10.2019
Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov
Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.
viac
18.09.2021
Základný kameň kostola v Demänovskej Doline požehnal pápež František
Návšteva pápeža Františka na Slovensku zostane nezabudnuteľná aj pre Demänovskú Dolinu. Navždy ju bude pripomínať základný kameň kostola Svätého Jána Pavla II., ktorý Svätý Otec požehnal počas slávnosti Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %