Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.09.2021 02:30

Základný kameň kostola v Demänovskej Doline požehnal pápež František


Ilustračná snímka


Návšteva pápeža Františka na Slovensku zostane nezabudnuteľná aj pre Demänovskú Dolinu. Navždy ju bude pripomínať základný kameň kostola Svätého Jána Pavla II., ktorý Svätý Otec požehnal počas slávnosti Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.


Ekumenický kostol obec plánuje začať stavať už čoskoro, slúžiť bude jej obyvateľom i turistom.

Volanie veriacich obyvateľov i mnohých turistov ubytovaných v Demänovskej Doline po cirkevnom stánku sa už onedlho premení na skutočnosť. Dominantou nového centra obce bude ekumenický kostol. „Bude niesť meno Svätého Jána Pavla II., ktorý bol nielen výnimočnou osobnosťou s vrúcnym vzťahom k Slovensku, ale aj vášnivým turistom,“ povedala starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová. Potvrdila, že pripravený je projekt i schválené územné rozhodnutie, čaká sa už len na stavebné povolenie.

Ešte pred poklopaním pri začiatku stavby sa základnému kameňu kostola ušla výnimočná pocta. Pri príležitosti slávnosti Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra v Šaštíne ho po omši požehnal pápež František. Návštevníkom nového chrámu bude túto udalosť navždy pripomínať nápis vyrytý priamo na kameni.  

Na slávnostnej svätej omši v Šaštíne nechýbali veriaci z Demänovskej Doliny spolu s kaplánom Jánom Dubeckým, ktorí si požehnaný kameň prevzali a priviezli domov.

„Požehnanie základného kameňa je dôležitým prvkom na začiatku výstavby nového kostola či kaplnky, nakoľko takáto stavba podlieha aj schváleniu cirkevnou autoritou. Pri požehnaní kameňa pápež František v modlitbe zvoláva Božie požehnanie na samotnú stavbu, ako aj na všetkých tých, ktorí sem budú prichádzať. Zároveň je to "odobrenie" výstavby zo strany Cirkvi,“ vysvetlil kaplán Dubecký. 

Základný kameň dal vyrobiť Mons. František Rábek, biskup - ordinár Ordinariátu OS a OZ SR. Nateraz bude kameň umiestnený na obecnom úrade v Demänovskej Doline, pri výstavbe kostola ho nainštalujú do steny samotného kostola.

„Nový ekumenický kostol Svätého Jána Pavla II. zvýši kvalitu pobytu návštevníkov ubytovaných v Demänovskej Doline. Nebudú musieť za svojimi duchovnými potrebami cestovať do Liptovského Mikuláša alebo obcí naokolo, ani pre to štartovať svoje autá,“ pripomenula riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Autor: (ts-Región Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Na Liptove odhalia drevený dvojkríž
Hory sú pýchou aj symbolom Liptova. Aj preto na kopci Siná už túto sobotu 5. augusta 2017 slávnostne odhalia trojmetrový drevený dvojkríž s vrcholovou knihou a dve tabule s panorámami tunajších hôr.
viac
16.01.2020
Podujatie Liptov Ride otvára svoj už piaty ročník
Letné a zimné športy prepoja zaujímavými trasami Demänovskú dolinu, Jasnú, liptovské lúky a lesy a mesto Liptovský Mikuláš.
viac
05.12.2020
MŽP: Výstavbu a dopravu v Demänovskej doline treba obmedziť
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preverí stanoviská a rozhodnutia okresného úradu a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vydané k územnému plánu obce Demänovská Dolina a sprístupní ich na verejnú kontrolu.
viac
04.08.2021
Oslava storočnice turizmu v Demänovskej Doline v znamení spoznávania
Veľké jubileum 100 rokov turizmu oslávi obec Demänovská Dolina dvojdňovým programom pre všetky generácie. Podujatie Demänovská dračia 100PA privedie hravou a interaktívnou formou deti aj dospelých k poznaniu krás, prírodného bohatstva i histórie turizmu v najobľúbenejšej doline Liptova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %