Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.07.2017 10:29

Na Liptove odhalia drevený dvojkríž


Pôvodný kríž na Sinej podľahol vplyvu náročných poveternostných podmienok.


Hory sú pýchou aj symbolom Liptova. Aj preto na kopci Siná už túto sobotu 5. augusta 2017 slávnostne odhalia trojmetrový drevený dvojkríž s vrcholovou knihou a dve tabule s panorámami tunajších hôr.


Kopec Siná 1 560 m n. m. nie je turisticky najvyhľadávanejším kopcom v Nízkych Tatrách, ale od aktuálneho leta sa to môže zmeniť. Prispieť k tomu má nový kríž, ktorý odhalia už nadchádzajúcu sobotu na jeho vrchole.

„Ešte pred časom na Sinej kríž bol, ale bohužiaľ vplyvom náročných poveternostných podmienok bol zničený. Preto sme sa rozhodli vrátiť Sinej jej dominantu. Opäť ide o drevený kríž, ale nový je väčší, výšku má až tri metre. Okrem neho pribudli na vrchole aj dve panorámy – jedna panoráma Liptova a druhá Nízke Tatry – okolie Ďumbiera,“ informovala starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová. K účastníkom slávnostného odhalenia kríža a tabúľ sa pridajú aj evanjelický a katolícky farár, ktorí symbolicky vystúpia bližšie k nebesám a požehnajú tomuto miestu a jeho novej dominante. Každý kto sa v tento deň pridá, získa pamätný odznak a po turistike je pripravený chutný guláš v tunajšom penzióne Jakub.

Túto aktivitu iniciovala a financovala obec Demänovská Dolina a Športový klub Kvasničník. Aktívne im však pomohla tunajšia horská záchranná služba. Jej chlapci vyniesli a osadili kríž a panorámy, tak aby ich mohli obdivovať a využívať turisti.

Siná je domácimi obyvateľmi vyhľadávaná, keďže ponúka úžasný výhľad na Liptovskú kotlinu a na jar a v lete oplýva bohatou vegetáciou a kvetenou. Túra na Sinú začína v blízkosti zastávky Demänovská jaskyňa slobody a trvá do 3 hodín, podľa zdatnosti turistov. Nie je dlhá, meria okolo 8 kilometrov, ale sú počas nej úseky, ktoré sú veľmi strmé.

„Liptov dostal do vienka nádhernú prírodu. Aj preto vítame každú aktivitu, ktorá ťahá ľudí do našich hôr a robí pobyt v nich atraktívnejším,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Každý záujemca sa môže pridať. Zraz a registrácia turistov je v sobotu 5. augusta 2017 od 8:30 do 9:00 hod. na parkovisku penziónu Jakub pri Demänovskej jaskyni slobody.

 

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR Region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2020
Podujatie Liptov Ride otvára svoj už piaty ročník
Letné a zimné športy prepoja zaujímavými trasami Demänovskú dolinu, Jasnú, liptovské lúky a lesy a mesto Liptovský Mikuláš.
viac
07.08.2021
Storočnicu turizmu oslavuje obec Demänovská Dolina zábavne i poučne
Okrúhlych 100 rokov turizmu oslavuje obec Demänovská Dolina dvojdňovým podujatím pre všetky generácie „Demänovská dračia 100PA“. V piatok ho otvorila rodinná turistická hra Cesta draka Demiána, pokračoval spomienkami bývalých horských záchranárov a jaskyniarov.
viac
18.09.2021
Základný kameň kostola v Demänovskej Doline požehnal pápež František
Návšteva pápeža Františka na Slovensku zostane nezabudnuteľná aj pre Demänovskú Dolinu. Navždy ju bude pripomínať základný kameň kostola Svätého Jána Pavla II., ktorý Svätý Otec požehnal počas slávnosti Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.
viac
24.03.2022
Zelená doprava v Demänovskej Doline pokračuje, elektrinu doplní vodík
Pilotný projekt elektrického autobusu v Demänovskej Doline sa osvedčil, obec bude v jeho prevádzke pokračovať. Perspektívne plánuje na dopravu v doline nasadiť aj autobus na vodíkový pohon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %