Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
30.04.2024 05:10

Správy národných parkov by mohli mať nové úlohy v oblasti inváznych druhov


Ilustračná snímka, zdroj: FB/Tatranský národný park


Mnohé kompetencie a úlohy v oblasti prevencie a manažmentu zavlečenia a šírenia inváznych druhov by sa mohli preniesť aj na správy národných parkov. Vyplýva to z predbežnej informácie k novele zákona o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov.


Informáciu zverejnilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Dôvodom vypracovania návrhu je prijatie novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorým došlo k zriadeniu nových organizácií ochrany prírody - správ národných parkov. Aktuálne znenie zákona však pozná len jednu organizáciu ochrany prírody, ktorou je Štátna ochrana prírody SR. Je preto podľa MŽP nevyhnutné preniesť mnohé z kompetencií a úloh v oblasti inváznych nepôvodných druhov na správy národných parkov.

"Súčasne je potrebné časť kompetencií a úloh v tejto oblasti rozdeliť medzi organizácie ochrany prírody tak, aby bolo možné ich čo najefektívnejšie zabezpečovať. Zmena správy štátnych pozemkov na území národných parkov súčasne prenáša na organizácie ochrany prírody povinnosti týkajúce sa prevencie a manažmentu inváznych nepôvodných druhov vyplývajúce zo zákona," priblížil envirorezort.         

Na základe praxe by podľa MŽP mali byť upravené ustanovenia týkajúce sa predovšetkým úpravy povinnosti odstraňovať invázne nepôvodné druhy pri vybraných skupinách živočíchov, opatrení na rýchle ničenie choroboplodných organizmov, informačného systému, akčných plánov a pôsobnosti orgánov štátnej správy. Súčasťou návrhu bude tiež presun problematiky regulácie nepôvodných druhov zo zákona o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov do návrhu zákona, doplnilo.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Prielom Hornádu budú môcť splavovať vodáci, ochranári s tým nesúhlasia
Pred začiatkom letnej turistickej sezóny v Národnom parku Slovenský raj po 30 rokoch obnovili splavovanie Hornádu. Ochranári však s touto akciou nesúhlasia.
viac
06.12.2017
Nad štátnymi pozemkami v bezzásahových územiach by prevzali správu národné parky
Ministerstvo životného prostredia posledné mesiace intenzívne pracuje na posilnení ochrany prírody. Na neformálnych raňajkách s novinármi to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos. Zároveň predstavil ciele envirorezortu.
viac
31.10.2018
WWF: Drancovaním Zeme ohrozujú ľudia už i svoju vlastnú existenciu
Za posledných 50 rokov sa populácie rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov na Zemi znížili v globálnom meradle až o 60 percent. Konštatuje to v najnovšej v utorok zverejnenej Správe o stave planéty - Living Planet Report 2018 organizácia WWF (Svetový fond na ochranu prírody).
viac
04.10.2021
ŠOP vyzýva ľudí k zlikvidovaniu inváznych zlatobylí na svojich pozemkoch
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva ľudí k zlikvidovaniu zlatobylí na svojich pozemkoch. Ide o nepôvodné invázne druhy rastlín, ktoré sa do Európy rozšírili zo Severnej Ameriky. Informuje o tom na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %