Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.10.2018 01:55

WWF: Drancovaním Zeme ohrozujú ľudia už i svoju vlastnú existenciu


Ilustračná snímka


Za posledných 50 rokov sa populácie rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov na Zemi znížili v globálnom meradle až o 60 percent. Konštatuje to v najnovšej v utorok zverejnenej Správe o stave planéty - Living Planet Report 2018 organizácia WWF (Svetový fond na ochranu prírody).


Správu zverejňuje WWF každé dva roky.  Najväčší pokles zaznamenali experti za posledných 50 rokov pri sladkovodných živočíchoch (83 percent) a živočíchoch z tropických pralesov (89 percent). Dôvodom ohrozenia biodiverzity je najmä poľnohospodárstvo, ubúdanie a degradácia prirodzeného prostredia živočíchov, najmä lesov, pralesov či mokradí a nadmerné využívanie prírodných zdrojov.       

Autori správy varujú, že ľudia svojou činnosťou ohrozujú už i vlastnú existenciu. "Náš každodenný život závisí od zdravia planéty. Na planéte s narušenou klímou, zničenou krajinou, prázdnymi oceánmi, riekami a lesmi ľudí nečaká budúcnosť naplnená šťastím, zdravím a prosperitou," uviedol generálny riaditeľ WWF International Marco Lambertini.       

Správa WWF upozorňuje, že plocha územia, ktorá ostáva nedotknutá človekom, sa má do roku 2050 znížiť na desať percent. Príčinou je najmä poľnohospodárstvo, rastlinná i živočíšna výroba. Svet podľa WWF Living Planet Report 2018 stratil medzi rokmi 1990-2015 až 129 miliónov hektárov lesa, čo je rozloha Severnej Ameriky.

WWF vyzýva preto jednotlivcov, firmy a svetových lídrov, aby sa k situácia postavili s patričnou vážnosťou a reflektovali ju i v strategických dokumentoch, ako napríklad dohoda o zmene klímy či Dohovor OSN o biologickej diverzite. "Sme prvou generáciou, ktorá má vďaka vedcom a odborníkom jasný obraz o význame prírody pre ľudstvo a našom vplyve na životné prostredie. A môžeme byť poslednou generáciou, ktorá má šancu zmeniť hrozivý vývoj," vyzvala v tejto súvislosti riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.       

Pripomenula že celosvetové údaje o ubúdaní živočíchov potvrdzuje i situácia na Slovensku. Podľa Národnej stratégie ochrany biodiverzity je u nás ohrozených až 70 percent druhov rýb, všetky druhy obojživelníkov, takmer 92 percent druhov plazov, 46 percent hniezdiacich druhov vtákov a 69 percent druhov cicavcov. "Hlavnou príčinou je ťažba dreva, ktorá neustále narastá. Ročne sa u nás vyťaží asi 9,5 milióna kubických metrov dreva, pričom za posledné dve dekády sa objem zdvojnásobil,” upozornila Plassmann. Zvýraznila aj fakt, že v dôsledku nedostatku financií klesá počet programov na záchranu ohrozených druhov.       

Nepriaznivý stav sa týka aj stavu vodných tokov na Slovensku. V dobrom stave nie je takmer polovica z nich. V Európe je to 60 percent, na čo reaguje aj aktuálna  kampaň na ochranu vôd, do ktorej sa okrem WWF pripojili stovky ďalších organizácií.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2019
Envirorezort získal do svojej správy ďalšie chránené územie
Ministerstvo životného prostredia SR opäť využilo predkupné právo a začiatkom roka odkúpilo súkromný pozemok v Národnej prírodnej rezervácii Choč (NPR Choč).
viac
15.06.2020
Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu
Vláda SR vyhlásila 16. marca 2020 núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu COVID-19. Trval do 13. júna 2020. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, aký spôsob komunikácie s občanmi počas núdzového stavu preferovali mestské a obecné úrady.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
08.02.2022
Medzi endemitmi živočíchov prevládajú na SR karpatské endemity
Medzi endemitmi spomedzi živočíchov na Slovensku prevládajú karpatské endemity. Väčšina z nich sú bezstavovce. Uviedol to Ján Kadlečík zo Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %