Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.10.2023 11:00

Ocenenie Zlaté vedro za riešenie podnetov od občanov získali Trnava a Malacky


Ilustračná snímka


Ocenenie Zlaté vedro pre najlepšie samosprávy si za riešenie podnetov od občanov odniesli Trnava a Malacky. Najlepšie zas komunikovali hlavné mesto SR Bratislava a Snina.


TASR o tom informovala Veronika Hincová Frankovská z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI).  Podotkla, že dokopy v minulom roku vyriešili mestá a obce pomocou portálu Odkaz pre starostu 8910 podnetov.         

"Pri hodnotení berieme do úvahy nielen pomer vyriešených podnetov, ale aj ich celkový počet a náročnosť. Samosprávy sme rozdelili do dvoch kategórií podľa veľkosti, na väčšie a menšie ako 20.000 obyvateľov," ozrejmila projektová manažérka portálu Pavla Rachelová.         

Víťazná Trnava úspešne vyriešila 1097 podnetov od občanov. Druhé miesto v riešení podnetov obsadilo hlavné mesto SR Bratislava a tretie mestská časť Bratislavy Vrakuňa. Medzi menšími samosprávami pod 20.000 obyvateľov si pri riešení podnetov najlepšie počínali Malacky, nasledované Dolným Kubínom a tretie miesto obsadil Púchov.         

V osobitnej kategórii bola hodnotená aj komunikácia. "Zameriavame sa na to, či samosprávy vysvetlia občanom, kto sa bude ich podnetom zaoberať a kedy môžu očakávať jeho riešenie, aj ako rýchlo na podnet reagujú," dodala Rachelová. V tejto oblasti sa spomedzi väčších samospráv najlepšie darilo magistrátu mesta Bratislava, za ním sa umiestnila Trnava a potom Žilina. Medzi menšími samosprávami najlepšie komunikuje mesto Snina, nasledované Malackami a Púchovom.         

Najčastejšou kategóriou, v ktorej minulý rok užívatelia nahlásili 4222 podnetov, bola zeleň a životné prostredie. "Najviac sa však darilo samosprávam riešiť podnety v kategórii mobiliár, čo sú napríklad opravené lavičky, detské ihriská, ale aj cyklostojany," podotkla riaditeľka SGI Veronika Jursová Prachárová.         

Ocenenie Zlaté vedro udeľuje SGI samosprávam zapojeným do projektu Odkazprestarostu.sk, pomocou ktorého môžu ľudia nahlasovať problémy vo svojom okolí samospráve. Prostredníctvom portálu so svojimi obyvateľmi komunikuje viac ako 170 samospráv po celom Slovensku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2018
Samospráva chce ľudí informovať cez sms-ky
Mesto Zlaté Moravce má v pláne zaviesť nový informačný systém prostredníctvom sms správ a emailov. Ľudia by tak mohli cez svoje mobilné telefóny a počítače dostávať vždy včas všetky dôležité oznamy i kultúrne pozvánky. Samospráva už odoslala prvé skúšobné správy.
viac
22.06.2019
Odkazprestarostu.sk ocenil najlepšie samosprávy za rok 2018
Portál Odkazprestarostu.sk odovzdal 6. júna ocenenie Zlaté vedro ôsmim samosprávam, ktoré v roku 2018 dosiahli najlepšie výsledky v riešení podnetov a komunikácii s občanmi. Samosprávy pri hodnotení okrem týchto dvoch kategórií rozdelil aj podľa veľkosti.
viac
28.09.2021
Najlepšou samosprávou v rámci Odkazu pre starostu je Dubnica nad Váhom
Portál Odkaz pre starostu opäť rozdával samosprávam vysvedčenia. Za rok 2020 je v komunikácii s obyvateľmi najlepšou samosprávou nad 20-tisíc obyvateľov Dubnica nad Váhom.
viac
27.09.2022
Za najlepšie riešenie podnetov občanov ocenili Trnavu a Malacky
Podnety občanov riešili vlani najefektívnejšie Trnava a Malacky. V utorok im portál odkazprestarostu.sk udelil ocenenie Zlaté vedro určené pre najlepšie samosprávy za rok 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %