Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2019 11:15

Odkazprestarostu.sk ocenil najlepšie samosprávy za rok 2018


Trnava zvíťazila v oboch kategóriách


Portál Odkazprestarostu.sk odovzdal 6. júna ocenenie Zlaté vedro ôsmim samosprávam, ktoré v roku 2018 dosiahli najlepšie výsledky v riešení podnetov a komunikácii s občanmi. Samosprávy pri hodnotení okrem týchto dvoch kategórií rozdelil aj podľa veľkosti.


 V kategórii Riešenie podnetov sa spomedzi samospráv nad 20 000 obyvateľov najlepšie umiestnilo mesto Trnava. V uplynulom roku 2018 úspešne vyriešilo 593 podnetov a celkovo bolo takmer 2,5-krát úspešnejšie v ich riešení, než priemerná samospráva zapojená do Odkazu pre starostu. Na druhom mieste sa umiestnila mestská časť Bratislava-Rača a na treťom Levice. Medzi samosprávami s menej ako 20 000 obyvateľmi obsadilo najvyššiu priečku mesto Senec s 134 vyriešenými podnetmi. Druhé miesto získalo mesto Púchov, nasledované Malackami.

„Okrem percenta vyriešených podnetov berieme do úvahy aj ich náročnosť a celkový počet podnetov, ktoré občania samospráve nahlásili,” vysvetľuje projektový manažér Odkazprestarostu.sk Martin Kollárik. Podnety sú rozdelené do piatich kategórii podľa náročnosti a samospráva získava lepšie hodnotenie aj za rýchle riešenie problémov.

Druhou hodnotenou kategóriou je komunikácia. Aj v tejto oblasti zvíťazila medzi mestami nad 20 000 obyvateľov Trnava. Hodnotitelia sa v tejto kategórii sústredili na úplnosť odpovede, ako aj na to, či obsahuje informácie, kto a kedy sa bude podnetom zaoberať. Úlohu zohrala aj rýchlosť, s akou odpoveď prišla. Ak na ňu ohlasovatelia nemuseli čakať dlhšie ako sedem dní a ak sa o výsledku riešenia dozvedeli od kompetentných, mesto alebo obec získali bonusové body. Na druhom mieste sa umiestnili Levice, tretie miesto obsadila Prievidza. Spomedzi samospráv pod 20 000 obyvateľov najlepšie komunikujú Malacky, nasledujú Púchov a Stupava.

Každoročné ocenenie Zlaté vedro udeľuje Inštitút SGI samosprávam zapojeným do projektu Odkazprestarostu.sk, pomocou ktorého môžu ľudia jednoducho nahlasovať problémy vo svojom okolí samospráve. V roku 2018 užívatelia webstránky a mobilných aplikácii pridali spolu 11 849 podnetov a samosprávy z nich zatiaľ úspešne vyriešili 4738, t .j. 40 %. Okrem nich je 4847 podnetov je ešte v procese riešenia a ďalšie stále čakajú na odpoveď. „Hodnotením chceme motivovať samosprávy zapojené do projektu a zároveň upozorniť na dobré príklady riešenia podnetov a komunikácie s občanmi, ktorá využíva moderné technológie,” dodal M. Kollárik. Prostredníctvom tohto portálu v súčasnosti so svojimi obyvateľmi komunikuje viac ako 130 samospráv po celom Slovensku.

Najčastejšou kategóriou, v ktorej v roku 2018 užívatelia nahlásili až 2805 podnetov, boli cesty a chodníky. Po nich nasledovala oblasť životného prostredia a verejnej zelene, v ktorej portál prijal 2772 podnetov. Nahlásené podnety sa týkali aj zlého parkovania či vrakov, mestského mobiliáru, ale aj nesprávneho dopravného značenia, či vizuálneho smogu.

V uplynulom roku predstavil Odkaz pre starostu nové aplikácie pre Android aj iOS, ktoré umožňujú nielen pohodlné odosielanie podnetov priamo z ulíc miest a obcí, ale aj možnosť dostávať oznamy od svojho mesta/obce či zbieranie bodov aktivity. V súčasnosti sa testuje nové pracovné prostredie pre samosprávy, aby mohli naplno využívať potenciál dát získavaných od občanov a jednoducho s nimi pracovať. „Odkaz pre starostu je unikátnym nástrojom aj preto, že ho nemajú v správe jednotlivé samosprávy, ale mimovládna organizácia a dobrovoľníci v mestách a obciach a zaručujú tak jeho nezávislosť,” uzatvára M. Kollárik.

Tím Odkazprestarostu.sk hodnotil samosprávy v kategórii riešenia podnetov aj komunikácie na základe ich úspešnosti oproti (hypotetickej) priemernej samospráve zapojenej do projektu. Každý podnet kontrolovali hodnotitelia manuálne, pričom v prípade riešenia podnetov bola každému podnetu priradená náročnosť na stupnici od 1 po 5. V oboch kategóriách sa v záverečnom vzorci prihliadalo aj na celkový počet prijatých podnetov. Preto je možné, že aj samospráva, ktorá vyriešila vyšší pomer podnetov, mohla skončiť za samosprávou s nižším pomerom, ak musela riešiť celkovo vyšší počet podnetov a tie spadali do náročnejších kategórií.

 Trnava zvíťazila v oboch kategóriách

Z víťazstva sa na svojom facebooku potešil primátor Trnavy Peter Bročka. „Trnava je opäť najlepšia medzi mestami nad 20-tisíc obyvateľov v riešení podnetov a aj v komunikácii na portáli odkazprestarostu.sk za rok 2018,“ uviedol a dodal, že „vďaka patrí všetkým zainteresovaným zamestnancom mesta, dobrovoľníkom a občanom za spoluprácu. Ste super.“

Za rok 2018 prišlo na trnavskú samosprávu 1236 podnetov, vyriešených bolo 593.„Zlaté vedrá pre Trnavu sú výsledkom usilovnej a nadštandardnej práce zamestnancov mestského úradu, ktorí sa zaoberajú každým podnetom. Nie všetko sa dá vyriešiť, nie všetko je možné vyriešiť ihneď, ale objektívne hodnotenie v porovnaní s ostatnými slovenskými mestami ukázalo, že trnavská samospráva berie podnety občanov vážne a dôsledne sa im venuje. Ďakujeme všetkým občanom, ktorí nás prostredníctvom tohto portálu upozorňujú, čo je potrebné v našom meste zlepšiť a ďakujeme aj našim zamestnancom, ktorí prijatým podnetom venujú adekvátnu pozornosť,“ uviedla podľa Trnava24 referentka pre Odkazprestarostu.sk Miroslava Kuracinová Valová z kancelárie primátora.

 Aj Malacky sú stále medzi najlepšími

Malacky si aj vlani udržali vysoký kredit v práci s portálom Odkaz pre starostu. Spomedzi samospráv do 20 tisíc obyvateľov naše mesto zvíťazilo v hodnotení komunikácie s občanmi a v hodnotení riešenia podnetov skončilo tretie. Ocenenie za Malacky prevzala prednostka mestského úradu Ľubica Čikošová. „Odkaz pre starostu je pre nás veľmi dôležitý a efektívny nástroj, pretože vďaka nemu vieme, čo našich obyvateľov trápi. Zároveň sa tešíme z poznania, že Malačania sú vnímaví, majú záujem o veci verejné a chcú sa vo svojom meste dobre cítiť,“ povedala prednostka MsÚ Malacky Ľubica Čikošová, ktorá za Malacky ocenenie prevzala.

Malacky sa do projektu zapojili začiatkom roka 2016 a dovedna evidujú takmer dvetisíc podnetov. Najviac pripomienok od verejnosti v Malackách sa týka ciest a chodníkov, zelene a životného prostredia, dopravného značenia, mestského mobiliáru a verejného poriadku, informovala Obecné noviny hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Čo je Odkazprestarostu.sk

Odkaz pre starostu vytvorila v roku 2010 mimovládna organizácia Inštitút SGI. Pomocou internetovej stránky a mobilnej aplikácie umožňuje obyvateľom samospráv nahlasovať rôzne typy nedostatkov, ktoré ich vo verejnom priestore obce či mesta trápia a môžu tak komunikovať o ich riešení priamo so samosprávou.

Odkaz pre starostu pôvodne začal pôsobiť v hlavnom meste Bratislava a jeho mestských častiach, počas svojho fungovania sa však neustále rozširuje, od komunálnych volieb v novembri 2018 sa pridalo ďalších 20 samospráv. Počas viac ako deviatich rokov sa na Odkaze pre starostu vyriešilo takmer 30-tisíc podnetov od občanov a v súčasnosti ho využíva viac ako 23-tisíc užívateľov.

Hodnotenie je súčasťou projektu Participácia, informovanosť a tvorba verejných politík na úrovni samospráv – Odkaz pre starostu 2.0. Projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu cez operačný program Efektívna verejná správa.

 

 

 

Autor: (Zdroj: sgi, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2018
Viac ako polovica voličov je s výsledkami komunálnych volieb spokojná
S výsledkami komunálnych volieb je úplne spokojných 47,2 percenta voličov, úplne nespokojných je 10,6 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti AKO.
viac
22.12.2018
Verejnosť môže podávať návrhy na Cenu mesta a Cenu primátora
Verejnosť môže podávať návrhy na laureátov Ceny mesta Košice a Ceny primátora mesta za rok 2018. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, návrhy je potrebné predložiť písomne aj elektronicky. Verejné ocenenia sa udeľujú každoročne v rámci osláv Dňa mesta Košice.
viac
27.09.2022
Za najlepšie riešenie podnetov občanov ocenili Trnavu a Malacky
Podnety občanov riešili vlani najefektívnejšie Trnava a Malacky. V utorok im portál odkazprestarostu.sk udelil ocenenie Zlaté vedro určené pre najlepšie samosprávy za rok 2021.
viac
19.10.2023
Ocenenie Zlaté vedro za riešenie podnetov od občanov získali Trnava a Malacky
Ocenenie Zlaté vedro pre najlepšie samosprávy si za riešenie podnetov od občanov odniesli Trnava a Malacky. Najlepšie zas komunikovali hlavné mesto SR Bratislava a Snina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %