Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.03.2024 03:20

Obec Kľačno víta vyhlásenie mimoriadnej situácie pre medvede


Pohľad na obec Kľačno z výšky. Foto: CBS Maľované mapy s.r.o.


Vyhlásenie mimoriadnej situácie pre výskyt synantropných medveďov v okrese Prievidza samospráva obce Kľačno víta. Obec má problémy so šelmami už dlhšie. Pre TASR to uviedol starosta Jozef Ďuriš.


Ďuriš v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie podotkol, že je spokojnejší. Možnosti sú pri vyhlásení mimoriadnej situácie podľa neho oveľa väčšie ako pri klasickom postupe. "Pri klasickom odstránení jedinca je problém v tom, že musí byť zaznamenané, ktorý to je, musí byť fotodokumentácia a až následne ho môžu eliminovať aj v spolupráci so Zásahovým tímom pre medveďa hnedého a poľovníkmi. Poľovníci sa boja zastreliť medveďa, keďže nevedia, či ide na sto percent o toho správneho," ozrejmil Ďuriš.         

Problémy robí medveď v Kľačne už dlhšie, v minulosti sa viackrát pohyboval po obci. "Chodí na hydinu, ovce, ovocie, zeleninu, skrátka na všetko," podotkol Ďuriš.         

Medveď chodil pravidelne podľa neho aj do zariadenia Zelená ruža, ktorému spôsobil škody na kozách, ovciach i pštrosovi. Jeden kus šelmy sa podľa starostu podarilo odborníkom eliminovať, návštevy medveďov však pokračovali.         

Šelmu v obci zaznamenali i v uplynulom období. "Zimný spánok nemali medvede zrejme taký tuhý ako po minulé roky, keďže bolo teplo. Z počutia mám informácie, že sa medveď objavil v jednej záhrade a za obcou. V podstate ide o extravilán, nerobila sa z toho veľká tragédia. Zásahový tím to má však zaznamenané," priblížil starosta.         

Mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov vyhlásil Okresný úrad Prievidza vo štvrtok (21. 3.) dopoludnia. Rovnako platí i v ďalších vybraných okresoch na severe Slovenska a v Banskobystrickom kraji. Vyhlásením mimoriadnej situácie štát sleduje ochranu ľudí žijúcich v mestách. Jednotlivé krízové štáby navrhli prednostom okresných úradov prijať rôzne typy opatrení. Napríklad zvýšiť hliadkovú činnosť v rizikových oblastiach, zabezpečiť výjazdové skupiny, ktoré by určili mieru ohrozenia konkrétnymi jedincami, či zabezpečiť fotopasce v exponovaných miestach.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Vláda vyhlásila od štvrtka na celom území SR mimoriadnu situáciu
Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6:00 h.
viac
30.06.2020
V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia
Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.
viac
17.03.2022
Obec pre gudrónové jamy v areáli rafinérie vyhlásila mimoriadnu situáciu
Obec Nemecká v okrese Brezno vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Informoval o tom starosta obce Branislav Čižmárik.
viac
20.10.2023
Mesto Prešov vyhlásilo na území mesta mimoriadnu situáciu
Mesto Prešov a obec Ľubotice pristúpili z dôvodu aktuálnej situácie v súvislosti s tranzitnou migráciou na území mesta o obce, ktorú je potrebné urýchlene riešiť, k vyhláseniu mimoriadnej situácie. Toto vyhlásenie mestu umožňuje konať v tejto veci rýchlejšie, efektívnejšie a promptnejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %