Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.02.2024 05:05

Nová MŠ v Kanaši by mala fungovať od školského roka 2025/2026


Ilustračná snímka (TASR)


Začiatok výstavby novej materskej školy (MŠ) mesto Veľký Šariš v mestskej časti Kanaš predpokladá do leta. Bude mať kapacitu 44 miest a samospráva ju bude financovať z plánu obnovy. Ako pre TASR uviedol primátor mesta Viliam Kall, majú za sebou verejné obstarávanie.


"Aktuálne už pripravujeme samotné podanie projektov, ktoré by malo nastať najbližších dňoch. Celkové náklady budú vo výške približne 1,1 milióna eur a mesto musí doplatiť zo svojho rozpočtu približne 300.000 eur. Tým, že máme u nás zavedený napríklad poplatok za rozvoj, tak vieme peniaze z týchto zdrojov použiť na to, aby sme doplatili spolufinancovanie," povedal Kall.         

Očakávajú, že výstavba bude trvať 18 mesiacov a plánujú stihnúť začiatok školského roka 2025/2026. Pred začiatkom výstavby je potrebné podľa primátora ešte overenie verejného obstarávania, schválenie projektu a podobne. "Očakávam do leta reálny začiatok prác. Je to výstavba 'na zelenej lúke'. Úspešný uchádzač môže po schválení projektu začať stavať," priblížil Kall.         

Ako pokračoval, urobili si demografickú prognózu a teraz chcú pokryť potrebu, ktorá je v mestskej časti Kanaš. "Nevylučujeme čiastočne napríklad i presun niektorých žiakov zo súčasnej materskej školy, ktorá už je vo Veľkom Šariši," vysvetlil primátor a doplnil, že vzhľadom na rastúci počet obyvateľov sa v horizonte piatich rokov musia pripraviť na výstavbu ďalšej MŠ v meste.         

"Máme už vytypovaný pozemok. Chceme použiť identický projekt, ktorý je v Kanaši, len ho ako keby preklopiť na pomery iného pozemku, ktorým mesto disponuje," dodal Kall.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2019
Veľký Šariš: Dobrovoľníci vyčistili les v mestskej časti Kanaš
Zamestnanci radnice vo Veľkom Šariši, mestských organizácií a miestneho pivovaru Šariš v uplynulých dňoch vyčistili les v mestskej časti Kanaš. Predtým vyčistili zastávky, natreli most a vysadili v meste kvety.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
27.06.2022
Vo Veľkom Šariši pribudne nová cykloalej za 719 000 eur
Vo Veľkom Šariši prebiehajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním novej cykloaleje. Jej trasa povedie cez bývalý mlynský náhon. Začínať bude na Jarkovej ulici a končiť na ulici Mlynská.
viac
09.03.2023
Mesto chce v miestnej časti Kanaš vybudovať novú materskú školu
Mesto Veľký Šariš chce v miestnej časti Kanaš vybudovať novú materskú školu. Súčasná, ktorá je v meste, kapacitne nepostačuje. O financie sa chcú uchádzať z plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %