Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.10.2022 08:25

Múzeum približuje život na panstve Andrássyovcov virtuálnou realitou


Trebišovské múzeum.


Návrat do života v minulosti na panstve rodu Andrássyovcov prináša nová virtuálna expozícia v trebišovskom múzeu. Návštevníci sa tak prostredníctvom svojich mobilných zariadení môžu stretnúť s niekdajšími obyvateľmi a pracovníkmi kaštieľa.


Expozícia s názvom Život na panstve vznikla pomocou aplikácie, ktorá využíva technológiu rozšírenej reality, tzv. Augmented reality. Predstavilo ju vo štvrtok Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Návštevník tak získa vedomosti o tom, aké hospodárske a obytné budovy fungovali v areáli trebišovského kaštieľa, ako vyzerali, kto pracoval na panstve, ako sa obliekali začiatkom 20. storočia obyčajní ľudia, ale aj grófska rodina, čo trápilo a čo potešilo služobníctvo a šľachtu, či aké tradície a zvyky mali. "Hlavnou myšlienkou je zábavným a vzdelávacím spôsobom prezentovať život, pocity, odievanie a zvyky na panstve Andrássyovcov v Trebišove začiatkom 20. storočia s využitím modernej a digitálnej techniky a zároveň tak viac spopularizovať areál múzea," uviedla riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.

V rámci aplikácie múzeum oživilo šesť postáv a hudobnú skupinu. Návštevníkom sa tak naskytne príležitosť spoznať kuchárku, slúžku, koniara, záhradníka, grófa a grófku, ako aj cigánsku kapelu, ktorá osadenstvu kaštieľa kedysi vyhrávala do tanca. Predstaviteľmi týchto postáv sú slovenskí a maďarskí herci a herečky, informovalo múzeum.

Aplikácia je v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku a ponúka aj príbeh o stratenej grófke. "Plánovali sme to pôvodne tak, aby návštevníci z toho mali naozaj aj zážitok a zábavu. Ak majú čas takých 45 – 50 minút, tak majú za úlohu nájsť stratenú grófku. Tá sa potom zobrazí a porozpráva, prečo zmizla, čo ju trápi a podobne," povedal manažér múzea pre PR a marketing Imrich Kováč.

Projekt realizovali v rámci internej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Tradície inšpirujú inovácie s dotáciou zhruba 50 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu na tri mesiace strašidlá
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu počas najbližších troch mesiacov strašidlá. Unikátna expozícia strašidiel českého autora Aleša Drašnara má na Slovensku premiéru.
viac
02.08.2021
Múzeum v starej škole má pôvodné drevené lavice i tabuľu
Pôvodné drevené školské lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľa i stará podlaha sú súčasťou Múzea v starej škole v Klokoči v Detvianskom okrese.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
21.12.2023
Vo Vihorlatskom múzeu zmodernizovali prírodovednú expozíciu
Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, ktorý je jeho zriaďovateľom, informovala, že jej súčasťou sú exponáty minerálov a hornín z horného Zemplína.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %