Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
21.12.2023 09:05

Vo Vihorlatskom múzeu zmodernizovali prírodovednú expozíciu


Ilustračná snímka, zdroj: EAST MAG


Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, ktorý je jeho zriaďovateľom, informovala, že jej súčasťou sú exponáty minerálov a hornín z horného Zemplína.


Tie patria do viac ako 32-ročnej prírodovednej expozície, ktorá sa nedávno vďaka verejným zdrojom rozšírila a technicky zmodernizovala.         

"K vystavovanému súboru živočíšstva horného Zemplína pribudla rozšírená časť približujúca geologickú pestrosť regiónu východného Slovenska. Modernizáciu expozície podporil Fond na podporu umenia dotáciou vo výške 6.000 eur. Múzeum pri jej rozšírení využilo vlastný bohatý zbierkový fond," uviedla hovorkyňa. Zámerom projektu, s ktorým humenské múzeum vo výzve fondu uspelo, bolo predstaviť zaujímavé a zriedkavé geologické exponáty. Konkrétne ide o minerály, horniny a paleontologické nálezy zo zbierkového fondu múzea, ale aj z iných lokalít východného Slovenska.

Jeleňová dodala, že modernizácia expozície návštevníkom prináša hodnotnejší zážitok z prehliadky. "Je tiež lepšie využiteľná na rôzne edukačné aktivity v rámci objektového vyučovania v múzeu. K tomu prispieva aj inštalovanie audiovizuálnej techniky - ozvučenia, veľkoplošného televízora či pokrytie wi-fi signálom, ktoré sú súčasťou modernizácie," priblížila s tým, že práve zvýšenie prírodovednej gramotnosti laickej verejnosti a školskej mládeže je jedným z hlavných cieľov činnosti prírodovedného oddelenia v oblasti neformálneho vzdelávania.         

Múzeum sídli v renesančnom kaštieli zo 17. storočia. Jeho súčasťou je niekoľko expozícií - Umelecko-historická, Expozícia ľudovej architektúry a bývania, Sakrálna a Prírodovedná zriadená v roku 1990, ktorá prešla revitalizáciou už niekoľkokrát. Najmladšou časťou je Galerijná sieň Oresta Dubaya, ktorý je významným grafikom, maliarom a ilustrátorom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu na tri mesiace strašidlá
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu počas najbližších troch mesiacov strašidlá. Unikátna expozícia strašidiel českého autora Aleša Drašnara má na Slovensku premiéru.
viac
02.08.2021
Múzeum v starej škole má pôvodné drevené lavice i tabuľu
Pôvodné drevené školské lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľa i stará podlaha sú súčasťou Múzea v starej škole v Klokoči v Detvianskom okrese.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
08.02.2024
Zemplínske múzeum približuje históriu regiónu cez novú archeologickú expozíciu
Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú archeologickú expozíciu, ktorá ponúka pohľad na históriu regiónu. Riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková uviedla, že projekt pripravovali od jari 2023 a bol súčasťou regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %