Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.03.2020 07:30

Mestské zastupiteľstvo sa konalo elektronicky per rollam


Na snímke centrum Gelnice. Snímka zdroj: (tasr).


Marcové mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Gelnici sa konalo per rollam, poslanci do diskusie k jednotlivým bodom prispievali a následne aj hlasovali z domu písomne, prostredníctvom hromadných mailov. Za radnicu o tom informoval Milo Janáč.


Pre elektronické rokovanie sa rozhodli z dôvodu mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom.      

Gelnické MsZ má 13 poslancov, na uvedenom rokovaní sa prezentovalo a zúčastnilo sa na ňom 11 z nich. Prítomní prostredníctvom mailov boli tiež hlavná kontrolórka mesta, skrutátori, zapisovateľka či vedúci jednotlivých oddelení. Tí boli vo svojich kanceláriách, aby mohli reagovať v prípade otázok zo strany poslancov. Zastupiteľstvo trvalo približne štyri hodiny.

Ako Janáč vysvetlil, MsZ museli zvolať najneskôr do 30. marca, inak by porušili zákon o obecnom zriadení či zákon o majetku mesta. „V súvislosti s naším zastupiteľstvom sa objavili isté otázky, či je vedenie zastupiteľstva per rollam zákonné, pretože nebola zabezpečená účasť verejnosti. Keďže v tejto mimoriadnej situácii sme nemohli rokovať normálnym spôsobom a účasť verejnosti umožniť a žiadny zákon nám nehovoril o tom, ako postupovať, rozhodli sme sa pre túto formu zastupiteľstva. Chceli sme totiž zachovať chod samosprávy tak, aby bol efektívny a hospodárny,” uviedol.

Poslanci schválili napríklad predĺženie nájomných zmlúv v mestských bytoch, ktorých platnosť sa končí k 31. marcu. V jednom prípade išlo aj o pridelenie ubytovania. „Bez platných nájomných zmlúv by sme týchto občanov vystavili riziku, že im zmluvy nepredĺžia dodávatelia energií,” spresnilo mesto s tým, že ďalším bodom bolo schválenie prenájmu pre spoločnosť Klauke, ktorá v Gelnici vyrába káblové zväzky a plánuje rozširovať výrobu. „Zamestnať chce zhruba 30 nových zamestnancov. V prípade neschválenia prenájmu hrozilo, že spoločnosť bude výrobné priestory hľadať inde,” dodáva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2017
Poslanci mestského zastupiteľstva schválili zákaz hazardu v Bratislave
Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu, ktoré na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bolo prijaté. Z 30 prítomných poslancov hlasovalo 27 za, dvaja nehlasovali a jeden sa zdržal. Znamená to, že hazard z Bratislavy postupne zmizne.
viac
19.11.2018
Primátorka A. Turčanová a mestskí poslanci slávnostne zložili sľub
Slávnostným zložením sľubu sa v pondelok opätovne ujala svojej funkcie primátorka Prešova Andrea Turčanová. Kandidovala za koalíciu KDH, OĽaNO a NOVA.
viac
02.04.2020
Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam
Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %