Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.03.2022 12:35

Mesto,Matica slovenská a ECAV sa dohodli na obnove Memorandového námestia


Memorandové námestie. Snímka zdroj: (Mesto Martin).


Memorandum o revitalizácii Memorandového námestia v Martine podpísali v pondelok zástupcovia mesta Martin, Matice slovenskej, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) a Nadácie kresťanského vzdelávania.


Podľa primátora Martina Jána Danka chcú spoločne pripraviť projekt a hľadať finančné prostriedky na obnovu námestia.

Doplnil, že iniciátorom obnovy námestia sú Matica slovenská a ECAV. "Treba predovšetkým vyriešiť projektovú dokumentáciu. Verím, že počas tohto polroka sa dohodneme, ako by námestie malo vyzerať. Mesto samostatné prostriedky nemá, ale pokiaľ pôjdeme spolu, verím, že zdroje získame," povedal Danko.

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper podotkol, že bez udalostí na Memorandovom námestí by nebolo súčasnej slovenskej štátnosti, občianskej spoločnosti ani demokratického zriadenia. "Martinčania môžu byť hrdí, že každý štvorcový meter je poznačený históriou, ktorá formovala nielen Slovensko, ale aj strednú Európu. Toto politické a kultúrne srdce Slovenska musí mať dôstojný a dôsledne zrekonštruovaný výraz. Aby sme sa zapísali medzi moderné národy, ktoré majú takéto miesta už dávno zrekonštruované a prístupné nielen pre záujemcov o históriu, ale aj pre štátne a politické návštevy," skonštatoval.

Sústredenú aktivitu viacerých inštitúcií ocenil aj zborový farár ECAV v Martine Milan Kubík. "Tímová práca je trochu náročnejšia, ale progresívnejšia. Preto sme radi, že sme štyri inštitúcie, ktorým to leží na srdci," uviedol.

Správca Nadácie kresťanského vzdelávania Bohdan Hroboň podotkol, že prostredie aj architektúra človeka formujú. „Mal by odísť inšpirovaný a možno povznesený. Takéto miesta sú potrebné. Deti tam chodia každý deň do školy a môže to formovať aj ich rodičov. Alebo delegácie a deti, čo sa učia históriu. Keby odtiaľ odišli povznesení na duchu alebo viac hrdí na to, čo tu máme a kto sme, bolo by to úžasné,“ dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Národné matičné slávnosti budú po štyroch rokoch opäť v Martine
Národné matičné slávnosti sa uskutočnia 3. a 4. augusta v Martine pri príležitosti 155. výročia založenia Matice slovenskej (MS) a 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Ponúknu folklór, divadlo, výstavu aj mimoriadne oceňovanie známych slovenských osobností.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
11.05.2022
Staré Mesto plánuje zrevitalizovať Hviezdoslavovo námestie
Bratislavské Staré Mesto prichádza so zámerom revitalizácie Hviezdoslavovho námestia. Cieľom je zlepšenie environmentálnych aspektov. Navrhované opatrenia sa týkajú stromov a zelene, zavlažovacieho systému i mobiliáru.
viac
03.09.2022
Rekonštrukcia Námestia Matice slovenskej napreduje podľa plánu
Kontrolný deň na stavbe potvrdil priebeh prác v súlade s očakávaným harmonogramom. Komplexná obnova Námestia Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom by nemala trvať dlhšie ako 12 mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %