Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.07.2018 11:00

Národné matičné slávnosti budú po štyroch rokoch opäť v Martine


Národné matičné slávnosti.


Národné matičné slávnosti sa uskutočnia 3. a 4. augusta v Martine pri príležitosti 155. výročia založenia Matice slovenskej (MS) a 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Ponúknu folklór, divadlo, výstavu aj mimoriadne oceňovanie známych slovenských osobností.


TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková. "MS návštevníkom výnimočne ukáže svoje historické vyšívané stanovy a pre verejnosť pripravila krátky historický dokument o prvom predsedovi MS Štefanovi Moysesovi," doplnila Matušková.       

V programe sa podľa nej predstavia účinkujúci so symbolickým zastúpením všetkých ôsmich krajov Slovenska, ale aj súbor, ktorý založili Slováci žijúci na Ukrajine. "Hlavným ťahákom Národných matičných slávností je popredný folklórny súbor Chemlon z Humenného. Programom chceme osloviť širokú verejnosť, ale najmä tých, ktorí sú matičiarmi celým srdcom. Práve oni sa potešia vystúpeniam ďalších matičiarov z celého Slovenska a vedomiu, že vo svojej činnosti nie sú osamotení," uviedol prvý podpredseda MS Marek Hanuska.       

Súčasťou programu bude výstava o Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi, ktorá mala premiéru vlani v Trenčíne pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. "Z trezora archívu MS vyberie matica k nahliadnutiu vyšívané Stanovy MS a ďalšie vzácne dokumenty s umeleckou hodnotou. Matica sa bude prezentovať aj nádhernými pôvodnými krojmi zo svojej šatnice a novým propagačným logotypom, vytvoreným práve podľa stanov," dodala Matušková.       

Program sa začne podľa hovorkyne MS v piatok (3.8.) divadelnou hrou Kubo od Jozefa Hollého v podaní ochotníkov zo Stožku. "Hlavný program slávností bude v sobotu (4.8.) na nádvorí druhej matičnej budovy. Vyvrcholí galaprogramom, spojeným s odovzdávaním mimoriadnych ocenení osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o vznik a rozvíjanie našej štátnosti. Po štyroch rokoch putovania sa Národné matičné slávnosti opäť dostanú do Martina, sídla MS, kde sa štvrtý augustový deň v roku 1863 uskutočnilo zakladajúce Valné zhromaždenie MS a prvým matičným predsedom sa stal banskobystrický biskup Štefan Moyses," pripomenula Matušková.       

"Správu o významnom výročí vzniku MS symbolicky vynesie do sveta na svojich krídlach 155 bielych holubíc, ktoré vypustia v závere programu. Podujatie sa koná v spolupráci s mestom Martin a pod záštitou zástupcu primátora mesta Imricha Žiga," uzavrela hovorkyňa MS.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru
Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.
viac
14.11.2018
Celkové víťazstvo v súťaži ZlatyErb.sk patrí webom dvoch samosprávnych krajov
Celkové víťazstvo a hlavná cena Grand Prix eSlovensko v súťaži ZlatyErb.sk o najlepšiu internetovú stránku samospráv za rok 2018 patrí internetovým webom Prešovského samosprávneho kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
07.06.2019
Matice slovanských národov sa zhodli na intenzívnejšej spolupráci
Matice a inštitúcie slovanských národov zintenzívnia spoluprácu a dialóg v duchu matičných, kresťanských a tradičných hodnôt.
viac
01.03.2022
Mesto,Matica slovenská a ECAV sa dohodli na obnove Memorandového námestia
Memorandum o revitalizácii Memorandového námestia v Martine podpísali v pondelok zástupcovia mesta Martin, Matice slovenskej, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) a Nadácie kresťanského vzdelávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %