Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.03.2019 02:30

Medzinárodné dobrovoľnícke tábory umožňujú spoznať iné kultúry aj pomáhať


Ilustračná snímka (teraz.sk)


Dobrovoľníci zo Slovenska môžu aj v tomto roku spoznávať rôzne krajiny a kultúry a súčasne pomáhať prostredníctvom účasti na medzinárodných dobrovoľníckych táboroch. Vyberať si môžu nielen z európskych destinácií, pôsobiť môžu aj v Japonsku, Južnej Kórei či na Taiwane.


TASR o tom informovala koordinátorka vysielania dobrovoľníkov do zahraničia z občianskeho združenia Inex Slovakia Miroslava Zváčová.       

"Medzinárodný dobrovoľnícky tábor, tzv. workcamp, je príležitosť spoznať krajinu inak, nielen ako cestovateľ. Na jedno- až trojtýždňovom tábore dobrovoľníci z rôznych krajín opravujú historické pamiatky, pomáhajú organizovať festivaly, pripravovať program pre deti, ľudí s postihnutím, seniorov, venujú sa rôznym environmentálnym aktivitám a spoznajú miestnych ľudí," priblížila Zváčová s tým, že dobrovoľníci medzi sebou komunikujú najmä v anglickom jazyku.       

Tábory podľa koordinátorky predstavujú pre dobrovoľníkov možnosť byť samostatnejší, zdokonaliť sa v cudzom jazyku, spoznať kamarátov z celého sveta, získať skúsenosti, zážitky a súčasne pomáhať. Medzinárodné dobrovoľnícke tábory sa konajú počas celého roka, väčšinou v lete. Sú určené pre ľudí od 14 do 99 rokov. Ten, kto sa skôr prihlási, má k dispozícii väčší výber projektov.       

Ročne sa na dobrovoľníckych táboroch prostredníctvom medzinárodných sietí Alliance of European Voluntary Service Organisations a Service Civil International zúčastní viac ako 14.000 dobrovoľníkov, priblížila Zváčová. Zahraniční dobrovoľníci pomáhajú na obdobných Inexom organizovaných projektoch aj na Slovensku.       

Aktivity súvisiace s dobrovoľníckymi tábormi boli podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR "Programy pre mládež 2014 – 2020", ktorú administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
26.04.2017
Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši viac ako 350 vriec odpadu
Dobrovoľníci vyzbierali na brehoch vodnej nádrže Domaša viac ako 350 vriec odpadu. Motivovať tak chcú nielen deti, ale aj dospelých, aby vedeli, že odpad nepatrí do prírody.
viac
17.10.2017
Občianske združenie Ružomberčan pomáha dolnému Liptovu
Doposiaľ sa združeniu podarilo zabezpečiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre členov nad 65 rokov či opravu dlhodobo zničenej dlažby pred športovou halou Koniareň. Informovala o tom členka výboru OZ Ružomberčan Jana Streitová.
viac
15.06.2018
Myšlienku spolupráce krajín už od najmladšej generácie napĺňajú aj živým šachom
Účastníci z ôsmich krajín prídu do Liptova, aby si porovnali svoje majstrovstvo v kráľovskej hre v rámci Medzinárodného šachového tábora V4 LIPTOV 2018
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %