Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.10.2016 01:00

Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád


Ilustračná snímka: (int.).


Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.


"V súčasnosti je na nej 36 profilov detí, ktoré hľadajú online mentora, časom sa ich počet rozšíri do stovky. Po troch dňoch sa už prihlásili prví dobrovoľníci," informovala PR manažérka neziskovej organizácie Beáta Hybáčková.      

Online mentoring je rozšírením Mentorského programu ETP Slovensko, ktorý funguje od roku 2009 a dosiaľ sa doň zapojilo viac ako 200 detí. "Online mentorov hľadáme pre dievčatá a chlapcov od osem do 21 rokov z rómskych osád v Rankovciach a vo Veľkej Ide v okrese Košice – okolie a z osady v Starej Ľubovni – Podsadku, ktorí už preukázali svoje odhodlanie pracovať na sebe, vzdelávať sa a rásť," priblížila Hybačková. Do programu sa môžu zapojiť ľudia rôznych profesií so stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním, ako aj študenti stredných a vysokých škôl z celého Slovenska, prípadne zahraničia. Veková hranica nie je dôležitá. Potrebná je podľa aktivistov láskavosť, prajnosť, porozumenie, ochota podeliť sa o svoje skúsenosti a tiež pohľad na svet bez predsudkov. Online mentori budú svojich chránencov viesť, posmeľovať a posúvať dopredu.      

V kampani online mentoringu Schopné deti oslovujú verejnosť prostredníctvom svojich krátkych videopríhovorov osobnosti z rôznych oblastí spoločenského života. Súčasťou budú interaktívne bannery na zastávkach hromadnej mestskej dopravy v Bratislave a Košiciach, pripravujú sa letáky a iné propagačné materiály.      

V rámci Mentorského programu ETP Slovensko dosiaľ z mentorovaných žiakov, ktorí dosiahli príslušný vek, navštevuje alebo už absolvovalo strednú školu až 79 percent. Nezisková organizácia uvádza, že podľa dostupných údajov má na Slovensku stredoškolské vzdelanie iba 14 percent Rómov z osád.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
06.04.2020
Vznikla nová forma pomoci rodičom detí so zdravotným znevýhodnením
Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska spustila stránku online podpory a návodov na zvládanie každodenných výziev v aktuálnej situácii pre rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
15.02.2021
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné. Najvyšší kontrolný úradu SR preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %