Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.06.2018 02:30

Myšlienku spolupráce krajín už od najmladšej generácie napĺňajú aj živým šachom


Živý šach. Ilustračné foto: Ján Fortiak


Účastníci z ôsmich krajín prídu do Liptova, aby si porovnali svoje majstrovstvo v kráľovskej hre v rámci Medzinárodného šachového tábora V4 LIPTOV 2018


Liptovský šachový zväz - Liptovská šachová škola bol úspešný vo výzve Visegrad Grant Vyšehradského fondu s projektom International Youth Chess Camp V4 Liptov 2018. Vďaka tejto podpore sa Kongresové centrum, areál Holiday Village, Aquapark Tatralandia a mesto Liptovský Mikuláš opäť stanú dejiskom šachových turnajov mládeže. „Tento rok k účastníkom z krajín V4 pribudnú aj účastníci z Ruska, Nemecka, Luxemburska a Srbska. Tábora sa zúčastní viac ako 150 súťažiacich. V hlavnom turnaji bude súťažiť sedemnásť štvorčlenných družstiev,“ informoval Juraj Ivan, riaditeľ turnajov.

V turnaji A si zahrajú mládežnícke družstvá, ktoré budú zložené z dvoch šachistov kategórie U18 (narodení v roku 2000 a mladší), jeden šachista U16 (narodený v roku 2002 a mladší) a jedno dievča kategórie U18. V turnaji B - Fide Open si zmerajú sily v šachovom umení jednotlivci - chlapci a dievčatá do 15 rokov a v turnaji C - Fide Open jednotlivci - chlapci a dievčatá do 11 rokov.

„V dňoch 22. až 27. júna bude šachová mládež nielen súťažiť, ale môcť aj stráviť voľný čas na ďalšie upevňovanie priateľstiev z viacerých predchádzajúcich domácich a zahraničných súťaží. Pre domácich šachistov je to tiež príležitosť zahrať si so zahraničnými účastníkmi a nazbierať ďalšie skúsenosti,“ poznamenal Juraj Ivan.

Ani tento rok v rámci podujatia organizátori nevynechajú Živý šach. „Pre Živý šach v Liptovskom Mikuláši je charakteristické, že v dobovom oblečení vystupujú aj deti, a to nielen zo Slovenska. Týmto vystúpením napĺňame myšlienku spolupráce krajín už od najmladšej generácie. Pre všetkých účastníkov, ale aj pre divákov sú to neopakovateľné zážitky,“ pripomenul riaditeľ turnajov s tým, že sa uskutoční 24. 6. o 17.00 hod. v Holiday Village Tatralandia.

Voľný čas môžu účastníci stráviť v najväčšom areáli vodnej zábavy na Slovensku či potulkami po liptovskej prírode a meste Liptovský Mikuláš.

Partnermi projektu sú zahraničné šachové oddiely a školy z Krakova, Jastrzebieho, Opavy, Frýdku-Místku a Budapešti. Záštitu nad podujatím má primátor Ján Blcháč a partnerom je aj mesto Liptovský Mikuláš. Hlavným rozhodcom bude Karol Pekár. O bezproblémový priebeh medzinárodného podujatia a pohodlie účastníkov sa spolu s riaditeľom podujatia a hlavným rozhodcom postarajú skúsení organizátori z Liptovskej šachovej školy s rodičmi mladých šachistov a dobrovoľníkmi.

Autor: (LŠZ-LŠŠ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2018
Lipovský hrad zachraňujú slovenskí i zahraniční dobrovoľníci
Do obce Lipovce v okrese Prešov prišlo 11 dobrovoľníkov z ôsmich krajín sveta, aby pomohli pri archeologickom výskume na Lipovskom hrade.
viac
11.03.2019
Medzinárodné dobrovoľnícke tábory umožňujú spoznať iné kultúry aj pomáhať
Dobrovoľníci zo Slovenska môžu aj v tomto roku spoznávať rôzne krajiny a kultúry a súčasne pomáhať prostredníctvom účasti na medzinárodných dobrovoľníckych táboroch. Vyberať si môžu nielen z európskych destinácií, pôsobiť môžu aj v Japonsku, Južnej Kórei či na Taiwane.
viac
21.06.2019
Festival bude zaujímavou konfrontáciou so šachistami zo zahraničia
Mladí šachisti sa už tradične koncom júna stretávajú v Liptovskom Mikuláši. Tento rok je to už 13. ročník Medzinárodného šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019. Počet zahraničných účastníkov sa na festivale každoročne zvyšuje.
viac
13.07.2022
Medzinárodný šachový turnaj v Piešťanoch spestrí živý šach
Spestrením medzinárodného turnaja v šachu Slovakia Open 2022, ktorý sa chystá v tomto týždni v Piešťanoch, bude Živý šach. Uskutoční sa v sobotu (16.7.) o 15.00 h pred kinom Fontána s bezplatným vstupom a potom od 19.00 h na Kúpeľnom ostrove pod stĺporadím tamojšieho hotela.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %