Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.06.2020 10:25

M.Musilová skúma lávové tunely, na Mesiaci by z nich mohli byť základne pre ľudí


Na snímke slovenská astrobiologička Michaela Musilová pózuje počas skúmania lávového tunelu na Havaji. Snímka zdroj: (tasr).


Slovenská astrobiologička Michaela Musilová organizuje a vedie na Havaji simulované vesmírne misie, ktoré majú pripraviť ľudí a technológiu na to, aby sme raz mohli žiť a pracovať na Mesiaci a Marse.


Momentálne je riaditeľkou stanice HI-SEAS na Havaji a misie vedie v spolupráci s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a ďalšími organizáciami z celého sveta.

„Cieľom misií je pripraviť ľudí a technológiu na to, aby sme raz mohli žiť a pracovať na Mesiaci a Marse. Počas misií robíme rôznorodý výskum, ako pestovanie rastlín v simulovaných vesmírnych podmienkach, a skúmame lávové tunely, pretože v podobných tuneloch na Marse by aj dnes mohol existovať život. Na Mesiaci by sme zas v takých tuneloch mohli postaviť prvé základne pre ľudí,“ priblížila Musilová. Pracuje pre organizáciu International MoonBase Alliance, ktorá by chcela postaviť jednu z prvých základní na Mesiaci použitím poznatkov z misií.

„Na misiách testujeme aj robotov a robotické vozítka, aby sme vedeli, či nám počas vesmírnych misií budú užitočné. Napríklad tento rok sme na misiách otestovali slovenského rovera Androver I od firmy RoboTech Vision,“ priblížila Musilová, ktorá pracuje aj ako hosťujúca profesorka na Ústave robotiky a kybernetiky na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave a na International Space University (ISU) v Štrasburgu. Je tiež podpredsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA).

Musilová by svojím pôsobením chcela prispieť k tomu, aby sa Slovensku viac darilo vo vesmírnom sektore. „A aby sme čím skôr mohli mať ďalšieho astronauta alebo astronautku. Najradšej by som bola jednou z nich a naďalej sa budem snažiť o to, aby som vo vesmírne mohla robiť výskum ako astronautka. Ak sa mi to nepodarí, tak aspoň spravím všetko pre to, aby sa to podarilo niekomu inému zo Slovenska,“ doplnila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
Veliteľkou medzinárodnej marťanskej misie v USA je Slovenka M. Musilová
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalšie naše inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA. Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society.
viac
30.04.2019
Slováci testujú podmienky na základňu na Mesiaci
Vo februári 2019 sa na sopke Mauna Loa na Havaji uskutočnila simulovaná misia na Mesiac pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Veliteľkou misie bola astrobiologička a predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Michaela Musilová.
viac
31.10.2020
Testovanie: Trnava pripravila webstránku s informáciami o počte ľudí v radoch
V Trnave bude počas celoplošného testovania na COVID-19 fungovať webstránka testovanie.trnava.sk, na ktorej budú môcť záujemcovia v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra vidieť počty ľudí čakajúcich na jednotlivých odberných miestach (OM) v Trnave.
viac
09.02.2021
Miera obáv z pandémie stúpa, homeoffice využíva menej ľudí
Pocit ohrozenia novým koronavírusom sa blíži k maximám zo začiatku pandémie. Počet ľudí, ktorí úplne obmedzili svoje kontakty, je o štvrtinu vyšší ako v čase jesenného celoplošného testovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %