Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.05.2023 03:20

Kvetinový trh pri kaštieli v Betliari budú sprevádzať špeciálne prehliadky


Banner.


Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Betliar aj tento rok chystá v areáli kaštieľa Andrássyovcov v Betliari Kvetinový trh.


Spolu s remeselníckym trhom sa uskutoční prvý májový víkend (6.-7. 5.). Súčasťou podujatia budú aj špeciálne prehliadky kaštieľa. Zo SNM - Múzea Betliar to uviedla Veronika Straková.

"Z historických archívnych údajov vieme, že súčasťou tohto areálu boli aj skleníky, kde sa pestovalo tropické ovocie či veľké rozárium - teda miesto na pestovanie ruží. V našom historickom parku sa nachádza viacero nepôvodných cudzokrajných drevín, ktoré ho ozvláštňujú. Tieto dreviny sem privážali," uviedla.

Podujatie organizujú od roku 2016. V budúcnosti sa podľa jej slov možno inšpirujú aj kvetinovým sprievodom, ktorým šľachta kedysi vítala jarné obdobie. "Konal sa vo Viedni, išlo o veľký sprievod šľachtických kočov, ktoré boli vyzdobené kvetmi a girlandami," vysvetlila Straková.

Pripomenula tiež, že pri každom podujatí sa snažia pripraviť pre verejnosť aj špeciálne prehliadky zo zákulisia životného štýlu aristokracie. V súvislosti s nadchádzajúcim Kvetinovým trhom pôjde o prehliadky s názvom "Šľachtické a šľachtené. Kvety v zbierkach Andrássyovcov". Prebiehať budú v sobotu každú hodinu od 11.00 do 16.00 h.

SNM - Múzeum Betliar organizuje počas roka viacero podujatí. Sú medzi nimi napríklad Poľovnícke dni Gejzu Andrássyho, Piknik, Párty v parku, Operný večer a ďalšie. Podrobný program je zverejnený na webovej stránke múzea.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2018
Deti zarazilo, že v minulosti nosili do určitého veku sukne aj chlapci
Deti zarazilo, že nielen dievčatá, ale aj chlapci v minulosti nosili do určitého veku sukne. Ako TASR informovala historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová, pre rodičov to bolo praktickejšie z hľadiska nosenia plienok.
viac
03.05.2019
Počas víkendu je v kaštieli kvetinový trh, jarmok i bezplatné vstupy
Kvetiny, bonsaje, sukulenty, ale aj výrobky gemerských remeselníkov budú na tradičnom kvetinovom trhu a remeselníckom jarmoku, ktorý cez víkend organizuje Múzeum Betliar v okrese Rožňava.
viac
14.05.2019
V Horehronskom múzeu ľudí priučia tradičnej židovskej výtvarnej technike
Tretia májová sobota (18. 5.) bude opäť patriť múzeám a galériám, ktoré sa už po pätnásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Inak tomu nebude ani v Horehronskom múzeu v Brezne, ktoré na tento deň pre návštevníkov pripravilo program až do večerných hodín.
viac
28.07.2023
Na podujatí Rajecká Anča odvezú cestujúcich zo Žiliny do Rajca historické vozne
Jazdu historickými železničnými vozňami medzi Žilinou a Rajcom môžu absolvovať účastníci podujatia Rajecká Anča. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej sa uskutoční v sobotu 12. augusta a v nedeľu 13. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %