Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.05.2018 11:13

Deti zarazilo, že v minulosti nosili do určitého veku sukne aj chlapci


Ilustračná snímka Vihorlatské múzeum


Deti zarazilo, že nielen dievčatá, ale aj chlapci v minulosti nosili do určitého veku sukne. Ako TASR informovala historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová, pre rodičov to bolo praktickejšie z hľadiska nosenia plienok.


Aj takúto informáciu sa žiaci základných škôl dozvedeli na humenskom zámku v rámci cyklu zážitkových podujatí, ktoré bolo aktuálne venované téme života detí v minulosti a dnes, a to pri príležitosti ich blížiaceho sa sviatku.       

Prekvapení boli z výchovných metód, hlavne v šľachtických rodinách. "Niekedy sa stávali také kuriózne veci, že otec nechal spať syna medzi psami a zhrozilo ich, že sa niekedy niečo také dialo," vysvetlila. Páčili sa im hlavne voľnočasové aktivity. "Vôbec si nemysleli, že najlepšou a najpopulárnejšou hrou v minulosti bola slepá baba," poznamenala. Diskutovali aj o tom, že deti v minulosti museli rodičom pomáhať a ich život bol oveľa ťažší ako dnes. "Rozprávali sme sa o tom, že 14- alebo 15-ročné deti sa niekedy už aj ženili a vydávali, čo si v dnešnej dobe nevedia predstaviť," doplnila.

Koščová spomenula, že deti medzi veci, bez ktorých si nevedia predstaviť život v minulosti, zaradili tablety, mobily či hry na počítači. "Komfort, ktorý majú, ale aj pohodlné oblečenie," spomenula. Počas dvoch dní navštívilo pri tejto príležitosti múzeum spolu 52 detí. Pripravené pre ne boli aj aktivity v podobe kvízu, výroby koníkov na paličke a následné preteky, maľovania, ale aj tvorby figúrok z plastelíny, pozrieť si mohli aj rytierske brnenie.       

Podľa historičky sa zbierkové predmety, ktoré by dokumentovali život detí na humenskom zámku, nezachovali. Fotografie súvisiace s touto témou sú tiež ojedinelé. Niektoré informácie sú dostupné v podobe písomných materiálov. Vyčítať sa z nich dajú bežné činnosti, ako sú hry či štúdium. "V niektorých majetnejších šľachtických rodinách to bolo tak, že učitelia boli priamo v kaštieli a v tých menej chodili deti normálne do školy," spomenula.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
03.09.2018
Pred Dňom soli prejde Hlavnou ulicou historický koč
Historické zaujímavosti o soli a jej výrobe sa budú môcť dozvedieť návštevníci podujatia Deň soli v Prešove, ktoré sa uskutoční v sobotu (8. 9.) od 12.00 h. Deň predtým sa na Hlavnej ulici predvedie historický koč.
viac
12.08.2023
V humenskom skanzene približujú tradície regionálni remeselníci
Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom aj toto leto ožívajú remeslá. Verejnosť spoznáva remeselné tradície prostredníctvom tvorivých dielní v skanzene. Aktuálne vstúpili do svojej druhej polovice a podobne ako v júli, aj v auguste sa uskutočnia počas dvoch nedieľ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %