Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
11.09.2018 02:05

Hrad Šomoška navštívi ročne do 27-tis. platiacich návštevníkov


Hrad Šomoška.


Približne 25 až 27-tis. platiacich turistov navštívi ročne hrad Šomoška pri obci Šiatorská Bukovinka na juhu okresu Lučenec. O návštevnosti tejto pamiatky TASR informoval starosta obce Juraj Badinka, podľa ktorého je celkový počet návštevníkov ešte vyšší.


Podľa jeho názoru ľudia na hrad chodia aj v zimnom období, keď už samospráva nevyberá vstupné.       

„Je ich aj vtedy dosť, hoci niekedy sú na hrade a cestou k nemu zľadovatené chodníky. Keď sa však zvyknem v zime prejsť na hrad, prakticky vždy niekoho stretnem,“ poznamenal starosta s tým, že najviac návštevníkov prichádza zo Slovenska a Maďarska. Na Šomoške však zaznamenali však aj exotickejších turistov. „Boli tu napríklad návštevníci z Nového Zélandu, USA či Izraela. Bežne chodia ešte Poliaci či Česi,“ konkretizoval Badinka.       

Hrad mala obec pôvodne v prenájme, pred štyrmi rokmi ho však odkúpila od štátu do svojho vlastníctva za 10.000 eur. Podľa starostu bola ale aj táto suma pre malú dedinu so zhruba 300 obyvateľmi záťažou. „Šetrili sme, asi dva roky sme neinvestovali väčšie prostriedky do obnovy a opráv,“ podotkol s tým, že vďaka takýmto opatreniam sa im potrebné prostriedky napokon podarilo zhromaždiť.       

Na Šomošku vedie zo záchytného parkoviska 1,6 kilometra dlhý náučný chodník s ôsmimi zastávkami. Pod hradným areálom sa nachádza takzvaný Kamenný vodopád, tvorený stuhnutými čadičovými stĺpmi a neďaleko je situované aj Kamenné more – veľká kamenná plocha vytvorená zo zvetraného čadiča. V blízkosti Šomošky je tiež bývalý kameňolom Mačacia s vyhliadkovou vežou a zvyškami baníckej osady.       

Hrad Šomoška pochádza z konca 13., prípadne začiatku 14. storočia. Medzi jeho vlastníkov patril Matúš Čák Trenčiansky, v 16. storočí bol jednou z protitureckých pevností. Osmanským vojskám sa však neubránil a v ich moci zostal 23 rokov. Osudným sa mu nakoniec stali stavovské nepokoje. Po porážke povstania Františka II. Rákocziho ho cisárske vojská sčasti zbúrali a odvtedy chátral. V 70. rokoch minulého storočia bol čiastočne zrekonštruovaný a konzervovaný.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2018
Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov
Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.
viac
19.06.2018
Prístup k hradu Šomoška zo Š. Bukovinky zlepší obnovená asfaltová cesta
Vyšší počet návštevníkov hradu Šomoška na juhu Lučeneckého okresu si sľubuje tamojšia samospráva od rekonštrukcie jeho prístupovej cesty, ktorá sa začne v najbližších dňoch.
viac
05.01.2022
Oravský hrad počas minulého roka navštívilo takmer 113 000 turistov
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v roku 2021 navštívilo 181.037 domácich a zahraničných turistov. Najnavštevovanejšími expozíciami múzea boli Oravský hrad v Oravskom Podzámku a Oravská lesná železnica neďaleko obce Oravská Lesná.
viac
01.02.2023
Trenčiansky hrad prilákal v minulom roku viac ako 145 000 návštevníkov
Historické objekty Trenčianskeho múzea v Trenčíne prilákali v minulom roku 173 429 návštevníkov. Po roku 2019 je to druhý najlepší výsledok, vtedy pobočky múzea navštívilo o 2036 návštevníkov viac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %