Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.01.2018 08:37

Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov


Trenčiansky hrad ako dominanta krajského mesta každoročne láka tisíce návštevníkov nielen z celého Slovenska ale aj zahraničia.


Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.


Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ako správca hradu zorganizovalo v roku 2017 viacero nových podujatí, ktoré sa v danej podobe nikdy predtým na hrade neuskutočnili. Dračí deň, počas ktorého si deti s rodičmi púšťali na hrade šarkanov alebo Kráľovstvo svetlonosov vyrezávanie ovocia a zeleniny zaujalo malých i veľkých návštevníkov. „Unikátom roku 2017 boli inscenované prehliadky s názvom Čriepky minulosti. Návštevníci mali počas víkendov bežnú prehliadku spestrenú zábavnými a hravými scénkami s historickým kontextom,“ priblížila Michaela Tíšková, referát marketingu a propagácie Trenčianskeho múzea.

Okrem vyššie spomenutých podujatí sa na Trenčianskom hrade konala aj Hradná detektívka, Večera pre deti z detského domova, Trenčianskeho hradovánky, Tvorivé dielničky pre deti či udeľovanie ocenení Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinbourgu. „Tento rok plánujeme ďalšie podujatia, ktoré doteraz nemali návštevníci možnosť na hrade vidieť. Pripraviť sa môžu na množstvo šikovných ľudí, remeselníkov či kvalitných hudobníkov,“ doplnila Michaela Tíšková.

Aj zásluhou nových atraktívnych podujatí, ktoré sa počas minulého roka konali na Trenčianskom hrade sa podarilo Trenčianskemu múzeu prekročiť druhý rok po sebe hranicu 120 000 návštevníkov, pričom do tohto čísla nie je zahrnutý mesiac december. Najvyššia návštevnosť hradu bola tradične v letných mesiacoch. O obľúbenosti Trenčianskeho hradu medzi verejnosťou svedčí aj úspech v podobe zisku Certifikátu výnimočnosti od spoločnosti TripAdvisor za rok 2017. Toto ocenenie sa udeľovalo už siedmy rok ako uznanie zariadeniam z oblasti cestovného ruchu, ktoré za uplynulý rok dlhodobo dostávali pozitívne recenzie od cestovateľov práve na tomto webovom portáli.

Trenčiansky hrad počas roka zveľadil svoje historické priestory

V roku 2017 Trenčiansky hrad prešiel viacerými rekonštrukciami. Po desaťročí nečinnosti sa v polovici roka prebrali k životu všetky súkolia hodín na Matejovej veži. „Myšlienka oživiť hodiny na Matejovej veži pochádza priamo od návštevníkov hradu. Už dlhšie sme sa zaoberali nápadom sprevádzkovať hodiny, oslovil nás majster hodinár Zoltán Lancz, ktorý nám ponúkol svoje služby,“ vysvetlil riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko. Historické hodiny zo šesťdesiatych rokov tak opäť pre Trenčanov i návštevníkov mesta a hradu ukazujú presný čas.

Úpravami a prestavbou prešli aj suterénne priestory Katovho domu. Tie sa počas letných mesiacov zmenili na kaviareň s názvom Na ceste. Útulná kaviarnička v suterénnom priestore Katovho domu, ktorá je zároveň chránenou dielňou, bola otvorená začiatkom septembra. Obsluhu tvoria ľudia s mentálnym hendikepom. „Kaviareň zriadil a zároveň aj prevádzkuje Rotary Club Trenčín Laugarício. Čašníci s hendikepom v kaviarni pracujú pod dohľadom asistentiek, ktoré sa o nich starajú,“ uviedla prezidentka klubu Hana Tisová. Voľné priestory pre účel kaviarne poskytlo Trenčianske múzeum v Trenčíne len za cenu energií, aby pomohlo dobrej veci.

Zmeny sa dočkal aj interiér Matúšovej veže, ktorý bol nanovo vymaľovaný. Pod zlý stav interiéru sa podpísal fakt, že vežu navštívi ročne viac ako stotisíc návštevníkov. Steny schodišťa a jednotlivých podlaží veže boli pred rekonštrukciou postupne odmastené, opravené a vymaľované. V priebehu novembra začala aj rekonštrukcia portálového priechodu v Barborinom paláci.

Nové sprístupnené priestory i cyklotrasa od hradu k hradu

Vďaka cezhraničným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja ako sú TreBuChET – Trenčín, Bučovice, Chránime Európske tradície a Na bicykli po stopách histórie čakajú Trenčiansky hrad a jeho návštevníkov aj ďalšie zaujímavé novinky.

Spoločný projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja, mesta Bučovice v Juhomoravskom kraji a mesta Trenčín pod názvom TreBuChET sprístupni verejnosti tie časti hradu, ktoré doteraz nemali návštevníci možnosť vidieť. Rekonštrukciou prejde južné opevnenie Trenčianskeho hradu aj prístupová cesta s náučným chodníkom od Pamätníka umučených na Brezine cez Čerešňový sad.

Na bicykli po stopách histórie je spoločný projekt TSK s mestom Brumov-Bylnice v Zlínskom kraji. Zámerom druhej cezhraničnej spolupráce je vybudovanie novej cyklotrasy medzi mestami Nemšová a Trenčín, pričom novovybudovaná cyklotrasa, sa napojí na projekt cyklotrasy, ktorá spája mesto Brumov-Bylnice s obcou Horné Srnie a mestom Nemšová. Spojením dvoch sa cyklisti v budúcnosti dostanú až od brány Trenčianskeho hradu po hrad Brumov.

Autor: (tr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
Prvé kilometre Vážskej cyklomagistrály sú už realitou
Rok 2017 sa do cyklistických dejín Trenčianskeho samosprávneho kraja zapíše hrubým písmom. Na jeho území vznikajú historicky prvé kilometre megaprojektu Vážskej cyklotrasy, ktorá v dĺžke 100 km povedie naprieč celým samosprávnym krajom. O názve megaprojektu rozhodne verejnosť.
viac
30.11.2017
Na historickú električku si tento rok kúpilo lístok takmer 11 000 ľudí
Obľúbenosť trenčianskej úzkorozchodnej električky každým rokom rastie. Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) aj v roku 2017 okrem pravidelnej letnej sezóny realizovala nostalgické jazdy, ktoré prilákali množstvo priaznivcov.
viac
04.01.2018
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla, zavítalo doň viac ako 46 000 turistov, čo je nárast o viac ako 11 percent oproti roku 2016. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová s tým, že stúpajúcu tendenciu má návštevnosť hradu už od roku 2013.
viac
26.02.2020
Nová cyklotrasa už čoskoro prepojí dva hrady, kraje i dva štáty
Projekt Na bicykli po stopách histórie sa pomaly, ale isto blíži do svojej záverečnej fázy. V rámci neho Trenčianska župa spoločne s českým mestom Brumov-Bylnice buduje jedinečnú cyklotrasu, po ktorej sa cyklisti budú môcť previezť z Trenčianskeho hradu na Hrad Brumov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %