Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.12.2019 08:05

Dobrovoľníci vysadili na jeseň stovky stromov


Ilustračná snímka, zdroj: Dobré noviny


Jeseň v Bánovciach nad Bebravou sa opäť niesla v znamení dobrovoľníctva a v záujme zlepšiť životné prostredie. S pomocou dobrovoľníkov zabezpečilo mesto v októbri a novembri výsadbu 64 listnatých stromov a 210 tují, informovala bánovská radnica.


"V záujme toho, aby sa dreviny čo najlepšie ujali, mesto obstaralo predpestované stromy s priemerom kmeňa až 15 centimetrov. Celkové náklady na nákup drevín a pomocného materiálu dosiahli približne 7926 eur," uviedla bánovská radnica.

Do výsadbovej jamy pridávali dobrovoľníci výživný substrát a umiestnila sa tam i zavlažovacia trubica. Mesto zabezpečí polievanie stromov, ale uvíta i pomoc z radov občanov.       

Nové stromy pribudli v areáloch materských škôl (MŠ) Hollého, 5. apríla, Horné Ozorovce, ako i na cintoríne v tejto mestskej časti. Do výsadby sa zapojili zamestnanci škôlok, rodičia a obyvatelia mestskej časti. V mestskom parku mesto s pomocou študentov Gymnázia Janka Jesenského a Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej nahradilo niekoľko kusov vyschnutých drevín, ďalšie stromy tam študenti vysadili ako náhradnú výsadbu za vyrúbané stromy v areáli SOŠ. Na Ulici A. Hlinku pomohla mládež s výsadbou líp.       

Do výsadby stromov za zapojili i zamestnanci Centra voľného času a Cykloturistický klub Viking. Tí vysadili stromy na Lúčnej ulici. Tím utvorili aj dobrovoľníci zo ŠHOK-u s aktivistami zo skupiny Žihadielko pre Bánovce nad Bebravou, riaditeľom Základnej školy Gorazdova, zamestnancami mesta a pár obyvateľmi blízkeho bytového domu, ktorí vysádzali stromy v športovom areáli ŠHOK a okolo detského ihriska, ako i okolo plota areálu na Ulici Matice slovenskej. Svojpomocne si s výsadbou troch okrasných višní poradili obyvatelia ulice Husitská.       

"Vďaka dobrovoľníckej práci sa pri výsadbe stromov ušetrili nemalé finančné prostriedky. Stromy sa nám odvďačia čistejším vzduchom, zadržiavaním vody v krajine, podporou živočíšnej biodiverzity, chladivým tieňom v období horúčav a zlepšením mestskej mikroklímy," dodala bánovská radnica.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Miestny poplatok za rozvoj samospráva nezavedie
Mesto Bánovce nad Bebravou nezavedie miestny poplatok za rozvoj. Rozhodla o tom radnica spolu s bánovskými mestskými poslancami.
viac
07.08.2019
Stredoveký festival priblíži históriu mesta a jeho okolia
Bánovce nad Bebravou sa na jeden deň prenesú do stredoveku. Názov festivalu Villa Ben, ktorý bude 17. augusta v mestskom parku, odkazuje na niekdajšie pomenovanie mesta a ponúkne remeslá, šermiarov či dobovú hudbu.
viac
18.09.2020
V športovom areáli na Dubničke pribudlo dopravné ihrisko
Mladí cyklisti, kolobežkári i chodci sa naučia pravidlá cestnej premávky na novom dopravnom ihrisku. Vybudovali ho v športovom areáli na sídlisku Dubnička. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
19.04.2022
K jarnému upratovaniu mesta sa môžu pripojiť obyvatelia
Samospráva Bánoviec nad Bebravou v spolupráci s miestnymi organizáciami pripravili po dvojročnej prestávke veľké jarné upratovanie mesta. Obyvatelia sa do neho budú môcť zapojiť 23. apríla viacerými spôsobmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %