Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.09.2016 12:34

Miestny poplatok za rozvoj samospráva nezavedie


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Bánovce nad Bebravou nezavedie miestny poplatok za rozvoj. Rozhodla o tom radnica spolu s bánovskými mestskými poslancami.


Poslanci svojím krokom sledujú menšie zaťaženie pre podnikateľov i miestnych obyvateľov, ktorí napomáhajú k rozvoju mesta.      

"Sme vďační každému rozvoju mesta, každej existencii podnikateľského subjektu na území mesta. Chceme prispieť k tomu, aby sme vytvorili podmienky k budovaniu mesta a prísunu obyvateľstva, lebo za posledné obdobie ho veľa ubudlo. Takouto formou chceme napomôcť obyvateľom a nezaťažovať ich poplatkami," povedal primátor mesta Marián Chovanec. Podľa neho je jasné, že každá samospráva hľadá spôsoby a možnosti, kde naplniť mestský rozpočet, no pevne verí, že gesto, ktoré spravila v spolupráci s mestskými poslancami, sa v ňom nejakým spôsobom neodzrkadlí.      

Miestny poplatok za rozvoj, ako vyplýva zo schválenej legislatívy, umožňuje mestám a obciam viac regulovať negatívne vplyvy investičných akcií na ich územiach. Predmetom fakultatívneho poplatku majú byť pozemné stavby, na ktoré je vydané právoplatné stavebné povolenie. Výnimku pritom tvoria drobné stavby, rodinné domy s podlahovou plochou menšou ako 150 štvorcových metrov, školy či iné verejné budovy. Zavedenie poplatku, vymedzenie územia, na ktorom ho chcú uplatňovať, ako i jeho výšku si môžu samosprávy stanoviť vo všeobecne záväznom nariadení. Prijať ho môžu po 1. novembri, keď zákon o miestnom poplatku za rozvoj nadobudne účinnosť.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Radnica podpísala zmluvu o spolupráci s poľským mestom
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje spolupracovať vo viacerých oblastiach s poľským partnerom - mestom Lubliniec.
viac
02.11.2016
Mestá v Nitrianskom kraji poplatok za rozvoj nezavádzajú
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.
viac
16.02.2018
Samospráva Bánoviec nad Bebravou chce zrekonštruovať dom opatrovateľskej služby
Samospráva Bánoviec nad Bebravou má záujem zabezpečiť rekonštrukciu bytového domu na Ulici 5. apríla. Práce na budove, známej ako Dom opatrovateľskej služby (DOS), chce financovať z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a vlastných zdrojov.
viac
28.01.2022
Aktuality z mesta sa obyvatelia dozvedia i v aplikácii
Samospráva Bánoviec nad Bebravou rozšírila možnosti komunikácie s obyvateľmi o novú mobilnú aplikáciu. Bánovčania sa prostredníctvom nej dozvedia aktuality či sa zapoja do lokálnej inzercie. Informovala o tom bánovská radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %