Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.03.2019 12:55

Dobrovoľníci vyčistili zarastený židovský cintorín


Ilustračná snímka


Dobrovoľníci vyčistili počas uplynulého víkendu zarastený židovský cintorín v Podolínci na severnom Spiši. Spoluorganizátor dobrovoľníckej akcie, skaut Marek Leskovjanský informoval, že cintorín bol zarastený krovím, roky neudržiavaný a zanedbaný.


Čistenia sa zúčastnilo 30 skautov a skautiek z Podtatranskej skautskej oblasti z Nižných Ružbách, Lackovej, Plavnice, Vrbova, Svitu i Spišskej Novej Vsi. „Práce trvali približne šesť hodín a po vyčistení ostal odhalený židovský cintorín a kopa krovín vysoká asi tri metre a dlhá približne 20 metrov,“ priblížil Leskovjanský s tým, že akciu zorganizovali skauti spolu s mestom Podolínec.       

Zanedbaný cintorín objavil v zimných mesiacoch pri hľadaní nezvestného skauta Štefana Andrej Legutky, rímsko–katolícky kňaz a farár z Vrbova a zároveň skautský zborový vodca 66. zboru  E. Korponaya. O povolenie vyčistiť toto pietne miesto požiadal Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku. Ten s akciou súhlasil a v ústrety dobrovoľníkom vyšla aj miestna samospráva, ktorá vybavila povolenie na výrub krovín a zároveň vysekané krovie z cintorína odstráni.      

 Cintorín sa nachádza kúsok za mestom pri rieke Poprad smerom na obec Lomnička. „Brigáda na jeho vyčistení sa konala takmer na deň od prvého transportu židovských žien a dievčat z popradskej železničnej stanice, ktorý prebehol 25. marca 1942. Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným, ktorí naplnili heslo skautov 'Slúžim' a príkaz 'denne vykonaj dobrý skutok',“ uzatvára Leskovjasnký, ktorý je zároveň členom 75. zboru Jána Vojštaššáka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2020
Zničený židovský cintorín obnovujú, podpora prišla z mnohých krajín
Židovský cintorín na brehu Oravskej priehrady v Námestove, ktorý koncom minulého roka spustošili vandali, začali v apríli rekonštruovať. Desiatky pomníkov už v týchto dňoch opäť stoja na mieste.
viac
14.04.2021
Projekt revitalizácie zelene ortodoxného cintorína v Bratislave
Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov je ortodoxný cintorín v Bratislave.
viac
23.08.2022
V Holíči zrevitalizujú Židovský cintorín, mesto získalo dotáciu z TTSK
Mesto Holíč zrevitalizuje priestory Židovského cintorína, ktorý sa nachádza na ulici Pod sýpkou.
viac
07.11.2023
Desiatky skautov vyčistilo židovský cintorín od náletových krov a drevín
Organizátor akcie a skaut zo 75. zboru Jána Vojtaššáka zo Spišskej Novej Vsi Marek Leskovjanský TASR informoval, že brigáda na zarastenom a zanedbanom cintoríne sa konala na podnet Petra Wernera z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí SR v sobotu (4. 11.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %