Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
07.11.2023 11:55

Desiatky skautov vyčistilo židovský cintorín od náletových krov a drevín


Ilustračná snímka (TASR)


Organizátor akcie a skaut zo 75. zboru Jána Vojtaššáka zo Spišskej Novej Vsi Marek Leskovjanský TASR informoval, že brigáda na zarastenom a zanedbanom cintoríne sa konala na podnet Petra Wernera z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí SR v sobotu (4. 11.).


"Táto požiadavka vznikla na základe dobrej skúsenosti, keď Podtatranská skautská oblasť pred štyrmi rokmi v marci, na výročie prvého transportu židovských žien a dievčat z Popradu, vyčistila židovský cintorín v Podolínci, vtedy na podnet Andreja Legutkyho," objasnil Leskovjanský.         

Po takmer dvoch mesiacoch príprav spojených s vybavením príslušných povolení a taktiež v spolupráci s mestom Levoča sa v záhradkárskej osade Pod Vinicami pri Starej harhovskej ceste zišlo 60 skautov spod Tatier a taktiež niekoľko dobrovoľníkov z Jánoviec a židovskej obce. "Cintorín bol rokmi zanedbaný, posledná brigáda sa tam konala v auguste 2016, zorganizovalo ju kresťanské spoločenstvo Pavol z Levoče a osadili tam aj informačné tabule," doplnil Leskovjanský.         

Ozrejmil, že levočský židovský cintorín sa nachádza pomerne ďaleko od historického centra, sú na ňom pochovaní obyvatelia mesta od 19. storočia. Je tam pomerne veľa židovských hrobov a pomníkov, veľa z nich je však pováľaných či rozbitých. Leskovjanský upozornil, že dlhé roky sa nemal o neho kto starať, keďže z Levoče bolo počas 2. svetovej vojny deportovaných takmer všetkých 409 židovských obyvateľov. "Tí sa stali obeťami holokaustu a zahynuli v koncentračných táboroch," zdôraznil.         

Aj preto sa skauti rozhodli zorganizovať brigádu, zúčastnili sa jej skauti zo zborov v Levoči, z Nižných Ružbách, Vydrníka či Spišskej Novej Vsi. S pomocou motorových píl, krovinorezov, sekier a ručných píl vyčistili, vysekali a vypílili približne 3700 štvorcových metrov areálu. "Zaplnili tak obrovský kontajner, ktorý poskytlo mesto Levoča a asi 50 štvorcových metrov priestoru pri židovskom cintoríne," konkretizoval Leskovjanský. Na záver sa skauti dozvedeli niečo aj o význame cintorína pre príslušníkov židovskej obce, Werner im tiež vysvetlil niektoré hebrejské nápisy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2020
Zničený židovský cintorín obnovujú, podpora prišla z mnohých krajín
Židovský cintorín na brehu Oravskej priehrady v Námestove, ktorý koncom minulého roka spustošili vandali, začali v apríli rekonštruovať. Desiatky pomníkov už v týchto dňoch opäť stoja na mieste.
viac
14.04.2021
Projekt revitalizácie zelene ortodoxného cintorína v Bratislave
Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov je ortodoxný cintorín v Bratislave.
viac
17.09.2021
Dobrovoľníci čiastočne obnovili židovský cintorín v Ilave
Revitalizáciu najmä v podobe očistenia náhrobkov pochovaných ľudí zabezpečili dobrovoľníci z radov obyvateľov mesta pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva.
viac
23.08.2022
V Holíči zrevitalizujú Židovský cintorín, mesto získalo dotáciu z TTSK
Mesto Holíč zrevitalizuje priestory Židovského cintorína, ktorý sa nachádza na ulici Pod sýpkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %