Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.10.2018 11:10

České a slovenské obce so žabami v názve sa stretávajú už 16 rokov


Na snímke starostka obce Žabokreky pri Martine Zuzana Valocká. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Obyvatelia obce Žabokreky v okrese Martin sa už 16 rokov zúčastňujú na stretnutiach slovenských a českých obcí, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami.


Autorom myšlienky bol podľa starostky obce Zuzany Valockej Čech Roman Kliment z obce Nové Sedlo, časť Žabokliky. "Bol veľký recesista. Začal hľadať, pred 16 rokmi to až také jednoduché nebolo, lebo internet neposkytoval toľko informácií ako v súčasnosti. Ale bol úspešný. Našiel v Čechách všetky obce, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami. A niekto z Čechov, myslím si, že zo Žabovřesk, navrhol pridať aj bratov Slovákov. Oslovili Žabokreky aj Žabokreky nad Nitrou. Pred dvomi rokmi sa k nám dokonca pridali aj Poliaci," zaspomínala si starostka.       

"Myšlienka je stále živá, dokonca po stretnutí v tomto roku u nás v Žabokrekoch by som povedala, že živšia ako kedykoľvek predtým. Malo neuveriteľne fantastickú atmosféru plnú priateľstva. Tento rok v Žabokrekoch bol plný mládeže. Pridala sa spontánne sama. Jednoducho chce prísť, stretnúť sa, porozprávať sa, zasúťažiť si. Vie, že každoročné stretnutie, ktoré sa organizuje v niektorej zo siedmich 'žabo-obcí', je niečím inovatívne," povedala Valocká.       

Zdôraznila, že popri recesii je druhým rozmerom stretnutí skutočný prejav priateľstva. "Zažili sme to v roku 2010 pri povodni. Bolo veľmi príjemné odpovedať na otázky našich partnerov v Česku, či nepotrebujeme finančnú pomoc, ako nás povodeň zasiahla, čo sa stalo, či by nebola vhodná zbierka, či máme niekoho, kto utrpel veľmi vážne škody na zdraví alebo na majetku, a či majú ako pomôcť. Pre mňa to bol balzam na dušu," uviedla starostka Žabokriek.       

Historický je podľa nej daná spolupráca so Žabokrekmi nad Nitrou. "Pri písaní monografií sme zistili, že v Žabokrekoch nad Nitrou, ktoré sú o 20 rokov mladšie, sú potomkovia našich obyvateľov. Zrejme to boli ľudia, ktorí išli smerom na juh, a našli nové miesto pre život. Rodinne sme doteraz poprepájaní. Určite ide o viac ako len recesistické stretnutia, a partnerstvo neustále rozvíjame," dodala Valocká.      

 Podobné názvy obcí sú aj zdrojom vtipných zámen. "K zámene obcí Žabokreky a Žabokreky nad Nitrou dochádza pravidelne. Aj preto, že ktokoľvek hľadá Žabokreky nad Nitrou a zadá si na internete Žabokreky, prvá sa zobrazí naša webstránka. Prvá dostanem informáciu o tom, že chcú napríklad preložiť výhybku. Napriek tomu, že v našich Žabokrekoch žiadna železnica nie je. A verte, že si recesisticky dokážem nielen zo železníc, ale aj z plynárov robiť žarty, lebo mi iné neostáva," uzavrela starostka Žabokriek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2018
Hrad nad obcou je prvým, ktorý bol kompletne archeologicky preskúmaný
Podľa starostky Obišoviec Márie Baboľovej zvyšky hradu na vyvýšenine Zámčisko sú z 13. storočia. "Bola to pevnosť, ktorú si dali postaviť drienovskí páni z rodu Abovcov.
viac
22.07.2018
Obec trápi, že nemá vodu ani kanalizáciu
Obec Uličské Krivé, ktorá sa nachádza v Národnom parku Poloniny a od okresného mesta Snina je vzdialená približne 35 kilometrov, trápi hlavne to, že nemá vodu ani kanalizáciu. Pre TASR to uviedol jej starosta Milan Sičak.
viac
29.10.2018
V separovaní chce byť obec medzi tromi najlepšími v Turci
Žabokreky v okrese Martin chcú byť medzi tromi najlepšími obcami v Turci v rámci separovania. Podľa starostky Zuzany Valockej aktuálne vyseparujú viac ako 38 percent, no jej ambíciou je vyseparovať nad 60 percent odpadu.
viac
23.12.2018
Počet miestnych detí pre škôlku nestačí, vozia ich aj z okolia
Nižná pri Piešťanoch je charakterizovaná ako typická jednouličná obec. Všetok jej život sa nielen v uplynulých storočiach, ale aj nedávnych desaťročiach odohrával v pomerne malom území, ktoré obývalo niekoľko sto ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %