Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.07.2018 02:38

Obec trápi, že nemá vodu ani kanalizáciu


Uličské Krivé - Kostol sv. Michala Archanjela. Snímka zdroj: Slovakia.travel


Obec Uličské Krivé, ktorá sa nachádza v Národnom parku Poloniny a od okresného mesta Snina je vzdialená približne 35 kilometrov, trápi hlavne to, že nemá vodu ani kanalizáciu. Pre TASR to uviedol jej starosta Milan Sičak.


"Projekty máme už 12 rokov, ale nemôžeme sa dostať k peniazom na vodu, hoci Starinu máme za humnami," poznamenal s tým, že tá zásobuje takmer celý východ, oni sa k vode z nej nedostanú. Keď sú zrážky, nemajú podľa neho problém, každý má totiž studňu, ale keď je dlhodobé sucho, je to zložité. Podľa Sičaka bolo už aj také obdobie, že v obci nemali vodu štyri mesiace.       

Citeľný je aj odchod ľudí za prácou mimo regiónu. V obci ich žije 256, v 70. rokoch ich tu bolo podľa starostu 650 až 680. Aktuálny priemerný vek obyvateľstva je 44 rokov. Najmladšia z nich má niečo cez rok a najstaršia 94. "Sú aj mladí ľudia, ktorí si zakladajú rodiny, ale problémom je zas zamestnanie," spomenul Sičak s tým, že jediným väčším podnikom v doline je LPM Ulič, š.p. Podľa miestnych bývajú mladé rodiny na tzv. ulici Močar.       

V jej blízkosti sa nachádza aj menšie centrum obce, kde sídli zrekonštruovaný obecný úrad, denný stacionár i dom smútku. Aktuálne realizujú v rámci dotácie obnovu požiarnej zbrojnice. V obci majú do 20 aktívnych dobrovoľných hasičov. Miestni sa venujú aj futbalu, obec tiež reprezentuje folklórna skupina Polonina, ktorá uchováva zvyky, tradície, piesne a tance Rusínov z tejto oblasti. Je akýmsi pokračovaním niekdajšej Krivjanky, ktorá v obci fungovala viac ako 30 rokov. Jej muzikanti boli samoukovia, na vystúpeniach rovnako prezentovali tiež tradície formou krátkych scénok. Trénovať ich chodili až z Prešova. TASR to prezradili jej niekdajšie speváčky, ktoré si v miestnom stacionári občas zaspomínajú na aktívne pôsobenie súboru nejednou piesňou.       

Veľa si toho pamätá aj miestna kronika, ktorú založili v roku 1944. Od roku 2015 sa jej dopĺňaniu venuje Marcela Čopáková. Zaujímavosťou podľa nej sú hlavne povojnové roky, ktoré sú dôkladne rozpísané. "Je to čítanie, ktoré sa dotkne človeka," spomenula s tým, že z tohto obdobia sú v nej zmapované rozličné príbehy, zážitky i povojnové akcie. "Je tam zaznačených veľa rodín, ktoré prišli o svojich príbuzných počas vojny, ale aj po nej, napr. pri odstraňovaní mín," poznamenala kronikárka. Aktuálne sa do tzv. knihy obce zapisujú podľa nej informácie zaobalene. Ich súčasťou sú aj demografické ukazovatele. "V posledných rokoch sa už zapisuje viac úmrtí ako narodení," uzavrela.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
V obci Horná Ves postavia bytový dom za asi 550 000 eur
V Hornej Vsi v okrese Prievidza postavia nájomný dom s 12 bytmi. Stavbu zrealizuje na vlastné náklady súkromný investor, obec ju potom plánuje odkúpiť z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
04.01.2021
Obec Veselé vypísala VO na dobudovanie kanalizácie
Obec Veselé v okrese Piešťany zverejnila verejnú súťaž s názvom Borovce, Rakovice, Veselé, Dubovany – dobudovanie verejnej kanalizácie, Veselé – rekonštrukcia a dostavba obecnej čističky odpadových vôd (ČOV). Vyplýva to zo zverejnených údajov vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
20.02.2024
Obec chce dobudovať kanalizáciu, na projekt bude potrebovať milióny eur
Obec Ožďany v okrese Rimavská Sobota pripravuje projekt dobudovania kanalizácie a intenzifikácie čistiarne odpadových vôd. Samospráva by chcela po rokoch dobudovať kanalizáciu v centrálnej časti obce, náklady odhaduje na päť miliónov eur. Skonštatoval to starosta obce Ján Matej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %