Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.01.2022 03:20

Časť kultúrneho domu prestavali na komunitné centrum


Kultúrny dom v obci Ladzany.


Projekt výstavby komunitného centra (KC) sa podaril zrealizovať vlani v obci Ladzany v okrese Krupina. KC vzniklo rekonštrukciou vnútorných priestorov v existujúcej budove kultúrneho domu.


"Projekt sa podaril zrealizovať počas zložitého obdobia s množstvom protipandemických opatrení a vďaka finančnému príspevku z eurofondov, z Integrovaného regionálneho operačného programu," uviedol pre TASR starosta Miloš Čmela. Sprostredkovateľom bola miestna akčná skupina Zlatá cesta. Výška príspevku dosiahla 40 890 eur.

"V kultúrnom dome sme vytvorili klubovňu, kanceláriu, WC," priblížil projekt starosta. Centrum môžu teraz využívať seniori, ale aj rodiny s deťmi v nepriaznivej sociálnej situácii.

V obci v uplynulých dvoch rokoch zrealizovali z vlastných prostriedkov aj opravu prístupovej cesty do domu smútku a výmenu kovanej dvojkrídlovej brány s bráničkou do cintorína, ktorá bola spolufinancovaná z prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a COOP Jednota Krupina. "V roku 2021 sa podarilo zabezpečiť aj údržbu strechy a opravu prípravnej miestnosti domu smútku s finančnou podporou BBSK," doplnil starosta.

V oblasti životného prostredia, v rámci Programu obnovy dediny, zakúpili a osadili na vyčlenených verejných priestranstvách kompostéry, ktoré sú určené na biologicky rozložiteľné odpady, vznikajúce pri údržbe verejnej zelene, vrátane parkov a cintorína, a tiež na prebytky od občanov. Súčasťou projektu je drvič na konáre a krovinorez. "V tomto roku sme už podali žiadosť na poskytnutie podpory formou dotácie z Environmentálneho fondu aj na zakúpenie záhradných kompostérov pre občanov," pripomenul Čmela.

V roku 2022 plánujú ešte opraviť oplotenie minifutbalového ihriska a zrekonštruovať priestory obecného úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
23.09.2018
Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum
Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.
viac
01.08.2019
Začína výstavba nového komunitného centra v Detve
V júli 2019 začalo mesto Detva realizovať projekt pre rozvoj služieb občanom, výstavbu novej multifunkčnej budovy komunitného centra.
viac
21.03.2022
V obci Topoľa vzniká tradičný roľnícky dom, bude v ňom remeselné centrum
Kópia pôvodnej zrubovej stavby z prelomu 19. a 20. storočia vzniká aktuálne v obci Topoľa v Sninskom okrese. Po osadení ručne štiepaných drevených šindľov a omietnutí bude slúžiť ako remeselné centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %