Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.05.2020 04:30

BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI


Žitný ostrov. Snímka zdroj: (bsk).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.


Žiadosť adresoval na Ministerstvo životného prostredia SR. Kraj dlhodobo s navrhovaným trasovaním ropovodu nesúhlasí, rovnako ako aj hlavné mesto. Záporné stanovisko k zámeru je tiež vyjadrené v programovom vyhlásení vlády.

„Trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov je pre nás absolútne neprijateľné. Takýto projekt predstavuje neakceptovateľné riziko a ohrozuje najväčší podzemný zdroj pitnej vody v Európe,” skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Bratislavský kraj zdôrazňuje, že trasovanie je v priamom rozpore s platným Územným plánom BSK, zároveň ho priamo zakazuje aj zákon o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd. Podľa kraja pritom predstavuje ekologické riziko a ohrozenie najväčšieho podzemného rezervoáru pitnej vody v Európe. „V tomto prípade neexistuje žiadne paragrafové ustanovenie, ktoré by umožňovalo povoliť výnimku zo zakázaných činností,” podotkol kraj, ktorý má ochranu životného prostredia, zdrojov pitnej vody a zdravia obyvateľov zakotvenú v Programovom vyhlásení BSK.

BSK i hlavné mesto Bratislava už v minulosti vyjadrili Európskej komisii (EK) s takýmto projektom nesúhlas. Bratislavské mestské zastupiteľstvo v tejto súvislosti ešte v roku 2013 prijalo uznesenie, v ktorom nesúhlasilo s trasovaním ropovodu cez územie Bratislavy. V roku 2015 zastupiteľstvo zároveň doplnilo, že odmieta trasovanie ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline cez územie Bratislavy.

Projekt ropovodu Bratislava – Schwechat cez Žitný ostrov sa dostal do konzultácie Európskej komisie o zozname kandidátskych projektov spoločného záujmu v oblasti ropnej infraštruktúry. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti dodávok ropy znížením závislosti od jedného zdroja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
27.04.2021
KSK chce realizovať projekt na obnovu biodiverzity v lesoch na Gemeri a Spiši
Zámer spolufinancovať projekt na Ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch schválili krajskí poslanci na rokovaní 26. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %