Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.10.2023 01:10

Brehy rieky Nitra v centre mesta obsadili nutrie


Nutria riečna, ilustračná snímka (TASR)


V centre Nitry sa premnožili nutrie. Pohybujú sa na brehu rieky Nitra, kde ich napriek zákazu ľudia prikrmujú. Riaditeľ Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Radimír Siklienka upozorňuje, že tento invázny druh zvierat môže narušiť stabilitu vodných tokov.


V najbližších týždňoch plánujú ochranári vykonať odchyt nutrií do špeciálnych klietok. Nitrianska radnica rieši problém s nutriami už niekoľko mesiacov. Ľudí vyzvala, aby nutrie na brehu rieky neprikrmovali, avšak bezvýsledne. Od Slovenského vodohospodárskeho podniku v júli požadovala, aby ako správca pozemku vykonal opatrenia. Ten skonštatoval, že podnik nie je oprávnený vykonať elimináciu hlodavca a obrátil sa so žiadosťou o súčinnosť na Štátnu ochranu prírody (ŠOP).         

Podľa ochranárov je aktuálne v Nitrianskom kraji približne 3000 nutrií. ŠOP SR ich výskyt mapuje a informuje miestne poľovnícke organizácie. Tie sú podľa zákona o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov povinné nutriu loviť a zamedzovať jej ďalšiemu rozširovaniu. V intraviláne Nitry ich však poľovníci strieľať nemôžu, pretože sa usadili v obývanej časti mesta. Obsadili breh rieky, kde vyhrabávajú nory.         

Nutria riečna pochádza z Južnej Ameriky. Do Európy bola dovezená ako chovný druh na kožušinu a chutné mäso začiatkom 20. storočia. Z chovov však nutrie často unikli do voľnej prírody. Na Slovensku patria nutrie medzi invázne nepôvodné druhy živočíchov, vzbudzujúce obavy Európskej únie. Predstavujú ohrozenie biodiverzity a spôsobujú straty hospodárskym a bezpečnostným záujmom človeka.        

Nutria sa živí predovšetkým rastlinnou potravou v okolí vodných plôch, ktoré obýva. Väčšie množstvo jedincov dokáže spásť pobrežnú vegetáciu, rozhrabať brehy a vyhrabávať do brehov nory, čím prispieva k brehovej erózii a k zúženiu toku, uviedla vedúca oddelenia zoológie ŠOP SR Ivana Havranová. Úbytok brehovej vegetácie spôsobuje častejšie vybreženie a zaplavenie poľnohospodárskej pôdy, infraštruktúry a môže sa negatívne prejaviť aj na hniezdení niektorých druhov vtákov. V blízkosti polí môže nutria lokálne spôsobovať ekonomické škody poľnohospodárom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
V priestoroch bývalej knižnice v Kežmarku vznikne centrum projektov
V historickej budove Reduty v Kežmarku, v ktorej donedávna sídlila mestská knižnica, vznikne centrum projektov. Rekonštrukcia priestorov by podľa primátora Jána Ferenčáka mala vyjsť na približne 50 000 eur.
viac
31.03.2020
Magistrát chce natrvalo dostať nákladné autá z centra mesta
Nitrianska radnica chce natrvalo dostať nákladnú dopravu z centra mesta. Magistrát ju odklonil ešte vlani v lete v súvislosti s rekonštrukciou Univerzitného mosta, ktorý bol až do soboty 28. marca prejazdný iba v polovičnom profile.
viac
25.05.2020
Nad jazerom pribudla cyklotrasa, mesto plánuje ďalšie
Nový združený chodník pre cyklistov a peších pribudol v uplynulých dňoch pri pravom brehu rieky Hornád v Košiciach. Spája centrum mesta s mestskou časťou Krásna a prechádza cez časť Nad jazerom.
viac
28.02.2024
Mesto otvorí nové komunitné centrum v Dražovciach
Mesto Nitra pripravuje otvorenie komunitného centra v mestskej časti Dražovce. Radnica začala projekt pripravovať v roku 2021. Ako informoval mestský úrad, kolaudačné rozhodnutie nadobudlo platnosť 1. februára 2024. Zriaďovaciu listinu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 29. 2. 2024
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %