Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.03.2024 10:05

Banskobystrický kraj sa zapája do projektu Vráťme knihy do škôl


Ilustračný výrez plagátu


Banskobystrický samosprávny kraj sa stáva súčasťou obľúbenej iniciatívy, ktorej cieľom je motivovať deti a študentov čítať, ale aj písať. Súťaž je určená pre materské, základné aj stredné školy.


Projekt Vráťme knihy do škôl má po celom Slovensku už veľa priaznivcov a tento rok sa k nemu pripája aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Okrem celoslovenského kola bude župa po ukončení súťaže zo zapojených škôl a škôlok losovať aj regionálnych víťazov jednotlivých kategórií, vyhodnotí tiež najaktívnejšiu strednú školu.

„Vítam každú iniciatívu, ktorá podnieti záujem detí a mladých o knihy. Prostredníctvom príbehov môžu objavovať rozprávkové svety, zažiť dobrodružné výpravy, prevteliť sa do odvážnych hrdinov a ocitnúť sa kdekoľvek, kam ich zavedie fantázia. Vziať do ruky knihu je jednoducho vždy dobrý nápad a presne to je posolstvom súťaže Vráťme knihy do škôl. Verím, že šikovné deti a študenti z nášho kraja sa schuti začítajú či dokonca pustia do vlastnej tvorby,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Princíp súťaže je jednoduchý. Stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej text v rozsahu minimálne pol a maximálne dvoch normostrán. Čitateľ v ňom má objasniť, prečo si vybral práve túto knihu a čo mu dielo prinieslo.

Škôlkari nakreslia obrázok s pomocou učiteľa či rodiča. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať buď text alebo obrázok. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležité je čítať. Z doručených príspevkov sa víťazi pre jednotlivé kategórie určujú žrebovaním.

Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Tie majú mať rozsah jednu až dve normostrany a vyhodnotí ich odborná porota v rámci celoslovenského kola.

Uzávierka súťaže je 1. apríla a v hre sú zaujímavé ceny.

Viac informácií o projekte nájdete na www.vratmeknihydoskol.sk

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
BBSK odporúča otvoriť stredné školy len na odovzdanie kníh a vysvedčení
Banskobystrický samosprávny kraj zaslal riaditeľkám a riaditeľom stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti usmernenie, v ktorom odporúča ich otvorenie 29. a 30. júna. Internáty ani školské jedálne uvádzať do prevádzky neodporúča.
viac
19.11.2021
Vďaka projektu sa deti v Beluši budú vzdelávať Vonku hravo a zdravo!
Materská škola (MŠ) Beluša umožní deťom vďaka projektu z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja „Zelené oči“ outdoorové vzdelávanie.
viac
18.06.2022
Súťaž stredoškolských časopisov PSK vstupuje do 9. ročníka
Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a Knižnicou P. O. Hviezdoslava pripravuje 9. ročník Súťaže stredoškolských časopisov PSK. Uzávierka prihlášok školských periodík je do 31. júla.
viac
11.02.2023
Obľúbená čitateľská súťaž Vráťme knihy do škôl je späť
Materské, základné a stredné školy sa môžu opäť zapojiť do celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, ktorej spoluorganizátorom je Bratislavský samosprávny kraj (BSK). 11. ročník sa začína 14. 2. 2023. Texty alebo kresby môžu školy i jednotlivci posielať do 10. 4. 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %