Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.03.2024 01:05

Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou, osadia brezu a otvoria trhy


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Historické centrum Banskej Bystrice už v piatok (15. 3.) ožije veľkonočnou atmosférou. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb osadia na Námestí SNP tradičnú veľkonočnú brezu, o jej výzdobu sa postarajú zamestnanci kultúrneho centra Robotníckeho domu.e


Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora.  "Verím, že obyvateľov i návštevníkov mesta veľkonočne naladia aj príležitostné trhy. Uskutočnia sa od 19. do 27. marca v čase medzi 9.00 až 19.00 h. V pestrej ponuke ľudovoumeleckých výrobkov nebudú chýbať kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany, výrobky z včelieho vosku, medovníky a ďalší sortiment. Labužníkov určite prilákajú rôzne pochutiny, od pekárenských a cukrárenských výrobkov cez langoše až po chlebové posúchy a trdelníky," konštatovala vedúca oddelenia obchodu a služieb magistrátu Dana Cibuľková.         

Sviatky jari sa tento rok začínajú 28. marca Zeleným štvrtkom a skončia 1. apríla Veľkonočným pondelkom. Na banskobystrickom námestí ich príchod pripomenú detský folklórny súbor Radosť a Dupkáčik, divadelné predstavenia či Matúš Fiľo, ktorý bude učiť malých i veľkých pliesť korbáče z vŕbových prútov.         

"Školáci zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Cikkera privítajú sviatky veľkonočným programom 27. marca o 16.00 h. V Robotníckom dome budú v ten istý deň od 9.00 do 12.00 h súťažiť žiaci druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií o najkrajší veľkonočný aranžmán," pripomenula vedúca oddelenia kultúry Lýdia Baranová.         

Výzdobu stromčekov pred historickou radnicou, ako aj ďalšie jarné dekorácie, ktoré oživia Námestie SNP, zabezpečia mladí výtvarníci zo ZUŠ Jána Cikkera a žiaci zo Základnej školy Spojová. Stredoslovenské múzeum chystá 17. marca vynášanie Moreny z chotára a Regionálne centrum remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby pripravuje na 19. marca ukážky výroby korbáčov, zdobenia kraslíc a tvorivé dielne pre deti.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2019
Veľkonočné trhy sa začínajú 10. apríla, ponúknu kraslice i folklór
Veľkonočné trhy na banskobystrickom Námestí SNP sa začnú 10. apríla a obyvatelia mesta pod Urpínom i jeho návštevníci sa opäť môžu tešiť na širokú ponuku tradičných výrobkov s veľkonočnou tematikou, ale aj chutné jedlá a nápoje.
viac
05.04.2022
Veľkonočné trhy sa po dvoch rokoch pandémie opäť vrátili na námestie
Po dvoch rokoch od pandémie nového koronavírusu sa na banskobystrické námestie vracajú tradičné veľkonočné trhy. Návštevníci si ich užijú od 5. do 13. apríla.
viac
27.03.2023
Námestie od utorka ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami
Od utorka Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.
viac
11.12.2023
V Starej tržnici sa budú konať Regionálne vianočné trhy
V banskobystrickej Starej tržnici budú v nasledujúcich dňoch svoj tovar ponúkať regionálni výrobcovia a tvorcovia z Banskobystrického kraja. Od 11. do 16. decembra sa tu budú druhýkrát konať Regionálne vianočné trhy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %