Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.07.2016 01:55

SFM pripravuje v Bratislave najväčšiu výstavu drotárskeho umenia


Ilustračná snímka zdroj: www.martam.sk


- Tradíciu i súčasnosť v drotárskej tvorbe bude prezentovať výstava, ktorú pripravuje Spoločnosť Ferdinanda Martinenga (SFM) s autormi. Jej tretí ročník sa uskutoční od 5. augusta do 25. septembra v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave pod názvom Galéria Drotárie.


      "Sme radi, že nám magistrát umožnil mať výstavu aj v septembri. Chceme na nej privítať i školské kolektívy, aby spoznali toto naše remeslo, ktoré má takmer tristo rokov a vzniklo na Slovensku. Z úžitkového sa stalo umelecké a z vidieka sa presúva do Bratislavy, kde je najviac ľudí, ktorí sa mu venujú. Bude to výstava s dušou, radostná aj hrdá na tradície a zručnosť našich majstrov. Vlani ju navštívilo viac ako 10.000 záujemcov z 83 krajín. Neviem, či iná galéria má takú návštevnosť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda humanitárnej a charitatívnej organizácie SFM Peter Kurhajec.       

Podľa kurátora výstavy Jozefa Šaba to bude najväčšia drotárska expozícia v našom hlavnom meste, o ktorú je medzi remeselníkmi veľký záujem. Ich diela pre expozíciu vyberá desaťčlenná komisia. "Budeme mať zastúpených rekordných viac ako 40 autorov s asi 200 dielami. Návštevnosť je pre nás pekná odmena. Komunikujeme s drotármi z celého Slovenska a ich účasť na výstave je veľkou motiváciou. Viacerí v tomto roku vytvorili veľmi zaujímavé objekty," prezradil Jozef Šabo, ktorý tiež tvorí z drôtu.       

Svojimi dielami budú zastúpení aj manželia Erika a Vladimír Majerskí, ktorí pracovali ako zubní technici a po odchode do dôchodku si našli novú záľubu.       

"V roku 1996 som absolvovala kurz u pána Jurovatého. To bol šťastný začiatok so zázračnými radami, ktoré stále využívam. Viac sa venujem opletaniu kraslíc a figuratívnej tvorbe. Môj betlehem urobený podľa figúr v pohybe maliara Ladu bol vybraný na výstavy v Ríme, Vatikáne, Tel Avive a inde," konštatovala Erika Majerská, ktorá patrí medzi zakladajúcich členov bratislavského klubu drotárov Džarek.       

"Manželku som autom vozieval na výstavy do Žiliny a inde, až ma toto remeslo chytilo. Veľmi sa tomuto hobby teším, robím drôtené ruže, zvieratká a všeličo iné. Tie už majú majiteľov v Indii, Rusku, Francúzsku, Austrálii a inde vo svete," priznal sa Vladimír Majerský.       

Tamaru Kostovskú zasa zaujala tvorba drôtených šperkov. Začala sa im venovať po absolvovaní kurzu v Ústredí ľudovej umeleckej výroby a už je tiež členkou klubu Džarek. "Som architektka a lákalo ma robiť rôzne drôtené šperky. Je to praktické, pretože nemusím si ich kupovať," zdôvodnila s úsmevom Tamara Kostovská, ktorá ich už robí desať rokov a potešila nimi mnohých majiteľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
24.09.2020
V Mirbachovom paláci otvorili výstavu Snívaj!?
Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu (23. 9.) výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.
viac
16.09.2021
Bibiana otvára novú výstavu Od hračky po hračku
Od hračky po hračku je názov novej výstavy, ktorú vo štvrtok otvorí Bibiana, medzinárodný dom umenia.
viac
13.09.2022
Bratislavu a Košice opäť prežiari Biela noc, 13. ročník sa začne 16. septembra
Festival súčasného umenia Biela noc sa vracia do Bratislavy a Košíc s bohatým medzinárodným zastúpením. Trinásty ročník podujatia sa začne v Bratislave v piatok 16. septembra, následne sa presunie do Košíc 23. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %